Social Welfare Schemes (Pages :8)

  • 1 In which year Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana was launched?

    Ans : 2010
  • 2 The shelter home launched by Kudumbasree for women and children who are victims of atrocities?

    Ans : Snehitha
  • 3 Which is the other name of Rajiv Gandhi Scheme for Empowerment of Adolescent Girls?

    Ans : Sabala
  • 4 In which year National Rural Employment Programme (NREP) was launched?

    Ans : 1980
  • 5 What is the aim of Pradhan Mantri Awas Yojana?

    Ans : To enable better living and drive economic growth stressing on the need for people centric urban planning and development.
  • 6 At which place Prime Minister Narendra Modi officially lauched the Standup India Scheme on 5th April 2016?

    Ans : Noida
  • 7 Swachch Bharat Abhiyan was started in which year?

    Ans : 2014 (October 2)
  • 8 In which schedule of the Constitution Panchayat Raj is included?

    Ans : 11
  • 9 What is the aim of Digital India?

    Ans : Connecting rural areas with high-speed Internet networks and improving digital literacy.
  • 10 The Project started by the Government of Kerala to detect missing children?

    Ans : Operation Valsalya
  • 11 Name the organizations that provide support to Nadia district to construct toilet in all houses?

    Ans : World Bank and UNICEF
  • 12 Brand Ambassador of Make in Kerala?

    Ans : Mammootty
  • 13 The rehabilitation scheme launched by Kudumbasree aiming at poorest destitutes of the society?

    Ans : Aasraya
  • 14 In which year Valmiki Ambedkar Awaas Yojana was introduced?

    Ans : 2001
  • 15 Which Department launched Indra Dhanush?

    Ans : Health Ministry of the Union Government
  • 16 Name the Prime Minister who appointed Ashok Mehta Committee in 1977?

    Ans : Morarji Desai
  • 17 In which year Swabhiman was launched?

    Ans : 2011(feb 15)
  • 18 The initiative of the Central Government as a part of the Startup India campaign to create 2.5 lakh SC/ST entrepreneurs?

    Ans : Standup India
  • 19 Which scheme replaced Aajeevika?

    Ans : Deen Dayal Upadhyaya Antyodaya Yojana
  • 20 Which five year plan was called Mahalanobis model?

    Ans : Second
  • 21 Who was the exponent of Sreeniketan Project?

    Ans : Rabindranath Tagore
  • 22 The brand Ambassador of Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana?

    Ans : Amitabh Bachan
  • 23 The brand ambassador of Nirmal Bharat Abhiyan?

    Ans : Vidya Balan
  • 24 In which year Family Planning was started in India?

    Ans : 1952
  • 25 Who served as the chairperson of Planning Board for the longest period?

    Ans : Indira Gandhi
  • 26 In which year Pradhan Mantri Suraksha Yojana was launched?

    Ans : 2015
  • 27 When was DD Kisan was launched by Prime Minister Narendra Modi?

    Ans : 2015 May 26
  • 28 Who called villages as ‘Little republics’?

    Ans : Charles Metcaf
  • 29 In India, Community Development Project was started in?

    Ans : October 2; 1952
  • 30 In which Panchayat Athulyam was launched for the first time?

    Ans : Nilambur (Malappuram)

"Years ago, my momma taught me that two wrongs don't make a right but I soon figured out that three left turns do"

- Jim Hightower
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.