Indian Polity (Pages :31)

  • 1 The Parliament of India consists of?

    Ans : Lok Sabha; Rajya Sabha; President
  • 2 The Parliament building of India was designed by?

    Ans : Edwin Lutuens and Herbert Baker
  • 3 Lok Sabha is also known as?

    Ans : House of People
  • 4 The maximum number of members that can be nominated by the president to the Lok Sabha from Anglo Indian community?

    Ans : 2
  • 5 The total number of members of Parliament at present?

    Ans : 790
  • 6 Who presides over the Lok Sabha?

    Ans : Speaker
  • 7 Who presides over the joint sitting of Parliament?

    Ans : Speaker of Lok Sabha
  • 8 The quorum of for the meeting of either house of Parliament?

    Ans : 1/10th of the total members of the house
  • 9 The minimum age required to become a member of Lok Sabha?

    Ans : 25
  • 10 The tenure of member of Lok Sabha is ...... years?

    Ans : 5
  • 11 As per the provisions of the Constitution the number of members of Lok Sabha is limited as?

    Ans : 552
  • 12 The total number of nominated members in Parliament?

    Ans : 14
  • 13 The number of elected members in Lok Sabha at present?

    Ans : 543
  • 14 The members of the Union Cabinet is collectively responsible to?

    Ans : Lok Sabha
  • 15 According to the Constitution the maximum limit of the number of members can be elected from States?

    Ans : 530
  • 16 According to the Constitution the maximum limit of the number of members can be elected from Union Territoties?

    Ans : 20
  • 17 The number of sessions of Lok Sabha take place in a year?

    Ans : 3
  • 18 The longest session of Lok Sabha?

    Ans : Budget session
  • 19 The structure of the Parliament building of India?

    Ans : Circular
  • 20 The colour of the carpet in Lok Sabha?

    Ans : Green
  • 21 The total number of elected members in Parliament at present?

    Ans : 776
  • 22 As per constitutional provisions the maximum number of members in Parliament is limited as?

    Ans : 802
  • 23 On normal business days, the Lok Sabha proceedings starts at ...... a.m?

    Ans : 11
  • 24 The first hour of every sitting of Lok Sabha is called the .......?

    Ans : Question Hour
  • 25 The minimum age required to vote in Lok Sabha elections?

    Ans : 18
  • 26 The tenure of member of Rajya Sabha is ...... years.?

    Ans : 6
  • 27 Rajya Sabha is also known as?

    Ans : Council of States
  • 28 How many members are nominated by the president to the Rajya Sabha?

    Ans : 12
  • 29 The number of elected members in Rajya Sabha at present?

    Ans : 233
  • 30 Who was known as ‘father of Rajya Sabha’?

    Ans : S. Radhakrishnan

"Winning isn’t everything, but wanting to win is"

- Vince Lombardi
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.