Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 1 Who was the only person who was exempted from court appearances in civil cases by Government of Travancore?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 2 The place where Ayyankali started a school for the depressed classes in 1904?

    Ans : Venganur
  • 3 The presiding deity of the Thycaud Ayya Swami Temple?

    Ans : Shiva
  • 4 Who among the following actively participated in Vaikom Satyagraha but didn’t participated in Guruvayur Satyagraha as he had gone abroad to practise law?

    Ans : K.P.Kesavamenon
  • 5 ‘Thuvayal Panthi’ was established by?

    Ans : Ayya Vaikunatar
  • 6 Which is the second temple where Sree Narayana Guru installed mirror in place of idol?

    Ans : Ullala (Kottayam district)
  • 7 In which year Sree Narayana Guru established Adwaithasramam at Aluva?

    Ans : 1914
  • 8 Another name of ‘Melmundu Kalapam’?

    Ans : Channar Agitation
  • 9 The world rises from love /And attains progress with love,/Love is itself the power of the world,/Love brings happiness to all; / Love is life itself, sir,/And Love’s absence is death”-The work of Kumaranasan which depicts the sacredness of love?

    Ans : Chandalabhikshuki
  • 10 Who gave a detailed explanation of ‘Chinmudra’ to Swami Vivekananda when he visited Kerala?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 11 Which organisation showed profound adherence to the principles enshrined by Chattampi Swamikal?

    Ans : Nair Service Society
  • 12 The founder of ‘Islam Dharma Paripalana Sangham’?

    Ans : Vakkom Moulavi
  • 13 Panmana Ashramam is related to?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 14 Who called Kumaranasan “the Poet of Renaissance’?

    Ans : Thayatt Sankaran
  • 15 The founder of Sharada Book Depot?

    Ans : Kumaranasan
  • 16 The social reformer who proclaimed himself as an incarnation of Mahavishnu?

    Ans : Ayya Vaikuntar
  • 17 “Ask not, Say not, think not caste” are the words of?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 18 “Ascetic and holy man who tried to break the Brahmin hold on the performance of religious ceremonies. Attacked caste and associated with Izhavas. Said to have taught yoga to Sree Narayana Guru” – Robin Jeffri made this comment about?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 19 Who was deputed by Sree Narayana Guru in Sree Lanka to supervise the activities there?

    Ans : Swami Satyavratha
  • 20 Who wrote ‘Nirvruthi Panchakam’?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 21 The publication ‘The Muslim’ was launched by Vakkom Moulavi in?

    Ans : 1906
  • 22 Who called the rule of English as ‘White Devil’ and the rule of the King of Travancore as the ‘Devil of Ananthapuri’?

    Ans : Ayya Vaikundar
  • 23 Who was the founder editor of Sadhujana Paripalini?

    Ans : Kalichothikaruppan
  • 24 The work of Kumaransan on the background of the Malabar Rebellion of 1921?

    Ans : Duravastha
  • 25 The place where Dr.Palpu was born?

    Ans : Pettah
  • 26 The only Keralite whose birth day and death anniversary are declared holiday by the Government of Kerala?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 27 Which book written by Chattampi Swamikal quashes the legend that Kerala was donated to Brahmins by Parasurama?

    Ans : Prachina Malayalam
  • 28 The real name of Bodheswaran?

    Ans : Kesava Pillai
  • 29 The social reformer whose ancestors were migrated from Malabar to Tamil Nadu during the invasion of Tipu Sultan?

    Ans : Thycaud Ayya
  • 30 Kummampalli Raman pillai Asan was the teacher of?

    Ans : Sree Narayana Guru

"If you judge people, you have no time to love them"

- Mother Teresa
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.