Physics (Objective) (Pages :44)

  • 1 Father of Nuclear Physics?

    Ans : Ernest Rutherford
  • 2 Father of Indian Nuclear Programme?

    Ans : Homi.J. Bhabha
  • 3 Two types of Units are?

    Ans : Fundamental Units and Derived Units
  • 4 Fundamental units can be expressed in 3 kinds of measuring systems such as?

    Ans : CGS; MKS and FPS
  • 5 The Units which are derived from fundamental units?

    Ans : Derived Units
  • 6 Modified form of MKS System?

    Ans : SI (System International)
  • 7 Globally approved form of unit system is?

    Ans : SI system
  • 8 Physical quantities are divided into?

    Ans : Scalar quantity & Vector quantity
  • 9 Physical quantity having only magnitude, but no direction?

    Ans : Scalar quantity eg : Mass; Length; Time etc
  • 10 Physical quantity having both magnitude and direction?

    Ans : Vector quantity eg: Velocity; Momentum; Force etc
  • 11 99% of matter in the Universe is in?

    Ans : Plasma form
  • 12 Fifth state of matter?

    Ans : Bose Einstein condensate
  • 13 Bose Einstein condensate was first predicted by?

    Ans : Sathyendra Nath Bose and Albert Einstein
  • 14 The pure Bose Einstein was first created by?

    Ans : Eric Cornell and Carl Wieman
  • 15 The quark model of matter was discovered by?

    Ans : Murray Gell Mann and George Sick
  • 16 The particle made up of quarks and Gluons?

    Ans : Hadrons
  • 17 Most stable form of hadrons are?

    Ans : Protons and Neutrons
  • 18 The energy carriers in the matter?

    Ans : Bosons$
  • 19 Bosons which carry electromagnetic force are?

    Ans : Photons
  • 20 Bosons which carry weak nuclear force?

    Ans : W & Z Bosons
  • 21 Bosons which carry strong nuclear force are?

    Ans : Gluons
  • 22 Higgs Boson was discovered on?

    Ans : 2012 july 4
  • 23 Particle which is known as 'God particle'?

    Ans : Higgs Boson
  • 24 The particle which gives the property of mass to the matter?

    Ans : Higgs Boson
  • 25 The particle which is considered the building blocks of all life?

    Ans : Higgs Boson
  • 26 Higgs Boson was discovered at?

    Ans : CERN
  • 27 The Indian scientist related to the term Boson?

    Ans : Sathyendra Nath Bose
  • 28 Unit of work is?

    Ans : louie or Nm
  • 29 In CGS System the unit of work is?

    Ans : erg [1 joule = 10^7erg]
  • 30 The rate of doing work is called?

    Ans : Power [Power = Work/Time]

"When we accept tough jobs as a challenge to our ability and wade into them with joy and enthusiasm, miracles can happen"

- Arland Gilbert
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.