Chemistry (Objective) (Pages :45)

  • 1 Father of Chemistry?

    Ans : Robert Boyle
  • 2 The author of the book 'Sceptical Chymist’ is?

    Ans : Robert Boyle
  • 3 Father of of Indian Chemistry?

    Ans : P.C. Roy
  • 4 Father of Organic Chemistry?

    Ans : Friedrich Wohler
  • 5 Ancient Chemistry is known as?

    Ans : Alchemy
  • 6 Ancient Chemists were known as?

    Ans : Alchemists
  • 7 The scientist known as the father of Soda pop?

    Ans : Joseph Priestly
  • 8 International year of chemistry was?

    Ans : 2011
  • 9 New methods used in chemistry which aim to reduce pollution are called?

    Ans : Green Chemistry
  • 10 The term Green 'Chemistry was coined by?

    Ans : Paul. T. Anastas
  • 11 The concept dual nature of Matter was put forward by?

    Ans : Louis de-Broglie
  • 12 The construction of electron microscope was based on?

    Ans : Dual Nature of Matter
  • 13 The dual nature of electrons was experimentally proved by?

    Ans : I.H. Germer
  • 14 Basic unit of Chemistry?

    Ans : Atom
  • 15 Smallest units of a matter?

    Ans : Atom
  • 16 Atom was derived from a Greek word?

    Ans : 'Atomos' (means indivisible)
  • 17 Atom was discovered by John?

    Ans : Dalton
  • 18 Law of Multiple Proportion was put forward by?

    Ans : John Dalton
  • 19 The term 'atom' was coined by?

    Ans : Ostwald
  • 20 The fundamental particles of an atom?

    Ans : Proton; Electron and Neutron
  • 21 The central part of an atom is?

    Ans : Nucleus
  • 22 The sub atomic particles of Nucleus are?

    Ans : Protons and Neutrons
  • 23 Heaviest sub atomic particle us?

    Ans : Neutron
  • 24 Lightest sub atomic particle is?

    Ans : Electron
  • 25 Moving particle of an atom is?

    Ans : Electron
  • 26 The charge of an Electron is?

    Ans : Negative
  • 27 Protons and Neutrons are collectively known as?

    Ans : Nucleons
  • 28 Chemical property of a substance is determined by?

    Ans : Electrons
  • 29 The smallest atom is?

    Ans : Helium (He)
  • 30 The simplest atom is?

    Ans : Hydrogen (H)

"My mission in life is not merely to survive, but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humor, and some style"

- Maya Angelou
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.