Biology (Objective) (Pages :32)

  • 1 Which Vitamin is known as the anti-infective vitamin?

    Ans : Vitamin A
  • 2 What is the source of Vitamin A in Leafy vegetables?

    Ans : Carotene
  • 3 Which is the pigment giving yellow colour to Milk?

    Ans : Carotene
  • 4 Unpolished rice is a rich source of which vitamin?

    Ans : Thiamine (Vitamin B1)
  • 5 Which Vitamin is used for ELISA test (AIDS)?

    Ans : Vitamin B7 (Biotin)
  • 6 Which Vitamin contains Cobalt?

    Ans : Vitamin B12 (Cyanocobalamin)
  • 7 Which Vitamin helps to heal wound?

    Ans : Vitamin C
  • 8 Which Vitamin helps in blood clotting?

    Ans : Vitamin K
  • 9 Which Vitamin helps immunity of body?

    Ans : Vitamin C
  • 10 Which is the first artificially synthesized Vitamin?

    Ans : Vitamin C
  • 11 Night Blindness is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin A
  • 12 Hyperkeratosis is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin A
  • 13 Keratomalacia is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin A
  • 14 Beriberi is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B1
  • 15 Wernicke-Korsakoff syndrome is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B1
  • 16 Ariboflavinosis is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B2
  • 17 Pellagra is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B3
  • 18 Paresthesia is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B5
  • 19 Anemia peripheral neuropathy is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B6
  • 20 Dermatitis is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B7
  • 21 Enteritis. is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B7
  • 22 Megaloblast and Deficiency during pregnancy is associated with birth defects such as neural tube defects are due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B9
  • 23 Megaloblastic anemia is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B12
  • 24 Scurvy is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin C
  • 25 Rickets and Osteomalacia is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin D
  • 26 Bleeding diathesis is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin K
  • 27 Water soluble Vitamins are?

    Ans : B complex; C
  • 28 Fat soluble Vitamins are?

    Ans : A; D; E; K
  • 29 Who is known as father of Biology /Zoology?

    Ans : Aristotle
  • 30 Who discovered that ‘Plant have life’?

    Ans : J.C. Bose

"Though no one can go back and make a brand new start, anyone can start from now and make a brand new ending"

- Carl Bard
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.