Basic Science (Objective) (Pages :27)

  • 1 Which is the brain of the computer?

    Ans : CPU
  • 2 RAM stands for?

    Ans : Random Access Memory
  • 3 ROM stands for?

    Ans : Read Only Memory
  • 4 The function of Arithmetic and Logic Unit (ALU) is?

    Ans : Perform all the mathematical calculations
  • 5 ASCII stands for?

    Ans : American Standard Code for Information Interchange
  • 6 SQL stands for?

    Ans : Structured Query Language
  • 7 The smallest measurement of memory is?

    Ans : Bit.
  • 8 4 bits =?

    Ans : 1Nibble
  • 9 8 bits = ?

    Ans : 1 byte.
  • 10 1Kilobyte= ?

    Ans : 1024 Bytes
  • 11 1Megabyte= ?

    Ans : 1024 Kilobytes
  • 12 1Gigabyte= ?

    Ans : 1024Megabytes
  • 13 1Terabyte= ?

    Ans : 1024 Gigabytes
  • 14 The B-programming language was developed by ?

    Ans : Ken Thompson
  • 15 'C' programming language was developed by ?

    Ans : Dennis Ritchie.
  • 16 The first microprocessor was developed by Intel in?

    Ans : 1971
  • 17 The process of eliminating programming faults is called ?

    Ans : Debugging.
  • 18 Starting up an operating system is called ?

    Ans : Booting
  • 19 A program used to browse the web is called ?

    Ans : Browser.
  • 20 COBOL; Common Business Oriented Language, was developed by ?

    Ans : Grace Murray Hooper.
  • 21 LAN stands for ?

    Ans : Local Area Network
  • 22 MAN stands for ?

    Ans : Metropolitan Area Network
  • 23 WAN stands for ?

    Ans : Wide Area Network
  • 24 www stands for?

    Ans : World Wide Web
  • 25 Who is the Father of Super Computer?

    Ans : Symur Cray
  • 26 Who is the Father of Indian Super Computer?

    Ans : Dr. Vijay B Bhatnagar.
  • 27 Param 10000, Param Padma, EKa What are they?

    Ans : Super Computers in India
  • 28 http stands for?

    Ans : Hyper Text Transfer Protocol.
  • 29 The unwanted or non-requested emails are called ?

    Ans : Spam
  • 30 A computer framed to give various network services is called?

    Ans : Server

"Everyone has a purpose in life... a unique gift or special talent to give to others. And when we blend this unique talent with service to others, we experience the ecstasy and exultation of our own spirit, which is the ultimate goal of all goals"

- Deepak Chopra
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.