Constitution of India (Objective) (Pages :14)

  • 1 The council of Ministers of the National Capital Territory of Delhi shall consist of not more than?

    Ans : 10 Ministers
  • 2 "This Constitution may be called the Constitution of India". This short title is contained in Article of the Constitution.?

    Ans : 393
  • 3 __ constituted the largest single professional group among the members of the Constituent Assembly of India.?

    Ans : Lawyers
  • 4 __ Schedule of the Constitution gives a list of the States and Union Territories.?

    Ans : First
  • 5 ___ may by law constitute a High Court for a Union Territory or declare any court in any such Territory to be a High Court.?

    Ans : Union Parliament
  • 6 26th January was chosen as Republic day to commemorate –

    Ans : The Purna Swaraj Declaration in 1930
  • 7 A Bill passed by the Legislative Assembly of a State can be delayed by the Legislative Council for a maximum period of?

    Ans : Three month
  • 8 A bill passed in Parliament can’t become a law without permission of-

    Ans : President
  • 9 A Bill presented in Parliament becomes an Act after?

    Ans : it is passed by both the Houses and assented to by the President
  • 10 A Cabinet Minister who for a period of ….. consecutive months is not a member of either House of Parliament shall on the expiry of that period cease to be a Minister?

    Ans : Six
  • 11 A change in distribution of powers between the Centre and the States can be done by:?

    Ans : Amending the Constitution
  • 12 A civil case becomes a fit case for appeal to the Supreme Court if:?

    Ans : the High Court certifies that it involves a point of law and needs interpretation of the Constitution
  • 13 A common High Court for two or more States and/or Union Territory may be established by:?

    Ans : Parliament by Law
  • 14 A Constitution is said to be flexible if?

    Ans : it can be amended by ordinary law and procedure
  • 15 A Constitutional Emergency declared by the President has to be approved by Union Parliament within?

    Ans : 2 months
  • 16 A device to obtain the opinion of the people on an important public issue, when that issue has not been passed by the Legislature of the State, is known as?

    Ans : Plebiscite
  • 17 A High Court consists of a Chief Justice and:?

    Ans : such other judges as determined by the President
  • 18 A joint sitting of both the Houses of Parliament is presided over by the?

    Ans : Speaker
  • 19 A joint sitting of both the Houses or Parliament is summoned by the?

    Ans : President
  • 20 A Judge of a High Court wanting to resign addresses his letter of resignation to:?

    Ans : the President
  • 21 A judge of the Supreme Court can be removed from his position only on grounds of?

    Ans : proved misbehaviour or incapacity
  • 22 A major portion of the Constitution of India is derived from the?

    (A) Government of India Act
    (B) 1935

    Ans :()

  • 23 A maximum interval of ___ can elapse between two sessions of a State Legislative Assembly.?

    Ans : six months
  • 24 A merger will not invite action under the Anti-Defection Act if __ members of a political party decide to join another political party.?

    Ans : two-thirds
  • 25 A Money Bill passed by the Lok Sabha has to be passed/returned by Rajya Sabha within:?

    Ans : 14 days
  • 26 A Municipal Corporation is set up in a city with a population of not less than:?

    Ans : 10 lakh
  • 27 A person to be qualified for standing in a panchayat election must have attained the age of:?

    Ans : 21 years
  • 28 A plan for the division of India into two Independent States was presented in June, 1947 by?

    Ans : Lord Mountbatten
  • 29 A political party will be treated as recognised in a State only if it has been engaged in Political activity for a continuous period of __ years.?

    Ans : five
  • 30 A Presidential Ordinance remains in force for?

    Ans : six months

"No one has ever achieved greatness without dreams"

-  Roy T. Bennett,
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.