QUESTION CATEGORIES


General Science (Pages :35)

  • 1 Father of Biology ?

    Ans : Aristotle
  • 2 The term' Biology' is coined by which French naturalist ?

    Ans : Jean Lamarck.
  • 3 Father of Natures History/ Father of Biology ?

    Ans : Aristotle
  • 4 Father of Botany?

    Ans : Theophrastus
  • 5 Father of DNA Finger Printing ?

    Ans : Prof.Alec Jeffreys
  • 6 Father of Genetics?

    Ans : Gregor John Mendal
  • 7 Father of Parasitology?

    Ans : Platter
  • 8 Father of Genetherapy?

    Ans : Anderson
  • 9 Father of Ethology?

    Ans : Konrad Lorentz
  • 10 Father of Antibiotics?

    Ans : AlexanderFleming
  • 11 Father of Taxonomy?

    Ans : Carolus Linnaeus
  • 12 Father ofImmunology?

    Ans : Edward Jenner
  • 13 Father of Microbiology?

    Ans : Louis Pasteur
  • 14 Father of Pathology?

    Ans : RudolphVirchow
  • 15 Father of Cytology?

    Ans : Robert Hook
  • 16 Father of Bacteriology?

    Ans : Robert Koch
  • 17 Father of Blood Circulation?

    Ans : WilliamHarvey
  • 18 Father of Virology?

    Ans : W.M.Stanley
  • 19 Father of Conditioned Reflex?

    Ans : Ivan Pavlov
  • 20 Father of Modem Embryology?

    Ans : ErnstVonBaer
  • 21 “Cell” which is the smallest and fundamental unit of life was discovered by?

    Ans : Robert Hook in 1665 and published under the title Micrographia.
  • 22 The largest cell is ?

    Ans : Egg of Ostrich.
  • 23 The largest human cell is ?

    Ans : Ovum.
  • 24 Which is the longest cell of human body?

    Ans : Nerve cell(neuron)
  • 25 Number of chromosomes in a human cell is ?

    Ans : 23 pairs (46 number)
  • 26 The cell with longest lifespan in our body is ?

    Ans : Nerve Cell
  • 27 A.T.P (Adenosine Tri phosphate) synthesise is the function of?

    Ans : Mitochondria
  • 28 What is known as the power house of the cell?

    Ans : Mitochondria
  • 29 What are known as "suicide bags"?

    Ans : Lysosomes
  • 30 List the Diseases Caused By Bacteria ?

    Ans : Leprosy; Tetanus; Whooping Cough; Typhoid Fever; Cholera; Plague; Tuberculosis; Meningitis; Bacterial Pneumonia; Diarrhoea; Diphtheria; Bacterial dysentry; Anthrax; Syphilis and Gonorrhoea.

"Always bear in mind that your own resolution to succeed is more important than any other."

- Abraham Lincoln
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.