QUESTION CATEGORIES


Objective General Knowledge (Pages :518)

  • 1 Which mountain range stretches from Gujarat in west to Delhi in the north?

    Ans : Aravallis
  • 2 What is the name of the highest summit of Nilgiri Hills?

    Ans : Doda-betta
  • 3 For whose removal Parliament’s resolution is not needed?

    Ans : Judge of Supreme Court
  • 4 In which animal skin is a respiratory organ?

    Ans : Frog
  • 5 What is the largest state in the USA?

    Ans : Alaska
  • 6 Which crop does India have the largest cultivated area in the world?

    Ans : Rice
  • 7 St. Thomas came to India in 1st century A. D. to propogate christianity. During which reign did he come?

    Ans : Gondophernes
  • 8 What do the contact of two air masses differing sharply in humidity originate?

    Ans : Temperate cyclones
  • 9 Which is the birth place of Guru Gobind Singh?

    Ans : Patna
  • 10 In which country are ‘Dykes’ especially constructed?

    Ans : Norway
  • 11 Which formulates fiscal policy?

    Ans : Finance Ministry
  • 12 Who was the first black tennis player to win a Wombledon title?

    Ans : Althea Gibson
  • 13 Of which metals were the tools and weapons of Harappan civilisation?

    Ans : Copper; tin and bronze
  • 14 Which is the largest sea in the world?

    Ans : South China Sea
  • 15 What does the theory of Fundamental Rights imply?

    Ans : Limited government
  • 16 Who was the first Chairman of the Planning Commission?

    Ans : Pt. Jawahar Lal Nehru
  • 17 Which polymeric material is used for making bullet proof jacket?

    Ans : KEVLAR
  • 18 By whom was ltmad-ud-daula’s tomb at Agra was built?

    Ans : Nur Jahan
  • 19 The cauliflower shape is associated with which cloud formations?

    Ans : Cumulus
  • 20 Which organs are morphologically different but perform the same function?

    Ans : Analogous organs
  • 21 The Nuclear Non-Proliferation Treaty came into force in which year?

    Ans : 1970
  • 22 What is used in preparing match sticks?

    Ans : Red phosphorus
  • 23 Nobel Prize winning scientist James D. Watson is known for his work in which area?

    Ans : Genetics
  • 24 Knowledge about the- existence of which animal is doubtful in the Indus VaElley Civilization?

    Ans : Cat
  • 25 Which is present in the largest amount in terms of percent by mass in the earth’s crust?

    Ans : Oxygen
  • 26 In which year was the first International Film Festival of India held?

    Ans : 1952 at Bombay
  • 27 Baan Ki-moon; the former UNO Secretary-General belong to which country?

    Ans : South Korea
  • 28 Where are a large number of species are found within a small unit of area?

    Ans : Wet evergreen equatorial forests
  • 29 In which plan was the growth rate of agricultural production negative?

    Ans : Third Plan
  • 30 Who was not the member of the Cabinet Mission which visited India in 1946?

    Ans : Lord Mountbatten

"We plant seeds that will flower as results in our lives, so best to remove the weeds of anger, avarice, envy and doubt.."

- Dorothy Day
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.