QUESTION CATEGORIES


Constitution of India (Objective) (Pages :14)

  • 331 Which part of constitution is related to statutory povisions for Panchayet Raj in villages?

    Ans : Part 9
  • 332 Which Prime Ministers did not face the Union Parliament even once?

    Ans : Charan Singh
  • 333 Which schedule of the Constitution make special provisions for the administration and control of scheduled Areas and Scheduled Tribes?

    Ans : Fifth Schedule
  • 334 Which schedule of the Constitution makes provisions for the administration of Tribal Areas of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram?

    Ans : Sixth Schedule
  • 335 Which Union territory send their members to the Council of States?

    Ans : Pondicherry and Delhi
  • 336 Which was the illegal socialist leaflet that was circulated during the Quit India movement?

    Ans : The freedom struggle front
  • 337 Which was the major political party having maximum seats in Constituent Assembly?

    Ans : Congress
  • 338 Who acted as the Prime Minister of India immediately on the death of Jawaharlal Nehru?

    Ans : Gulzari Lal Nanda
  • 339 Who acts as the Chancellor of State Universities?

    Ans : Governor
  • 340 Who acts as the President of India when neither the President nor the Vice-President is available?

    Ans : Chief Justice of India
  • 341 Who administers the oath of office to the Vice- President of India?

    Ans : President of India
  • 342 Who appoints Secretary General of the Lok Sabha?

    Ans : Speaker
  • 343 Who appoints the Chairman and other members of the UPSC(Union Public Service Commission)?

    Ans : President
  • 344 Who appoints the Chief Election Commissioner of India?

    Ans : President of India
  • 345 Who appoints the Comptroller and Auditor General(CAG)?

    Ans : President appoints the Comptroller and Auditor General of India
  • 346 Who appoints the members of Council of Ministers?

    Ans : President on advice of the Prime Minister
  • 347 Who appoints Vice President of India?

    Ans : The Electoral College of India
  • 348 Who can proclaim a Financial Emergency?

    Ans : President can proclaim a financial emergency
  • 349 Who defeated Mrs Gandhi in the 1977 Lok Sabha elections?

    Ans : Raj Narain
  • 350 Who designed the Parliament House(Sansad Bhavan) in New Delhi?

    Ans : Edwin Lutyens and Herbert Baker
  • 351 Who elects the two nominees from Anglo-Indian Community in Lok Sabha?

    Ans : Two by President
  • 352 Who established his headquarters at Tiruchengode Asrama in salem district in 1925?

    Ans : C. Rajagopalachari
  • 353 Who founded the Indian Association of Calcutta in 1876?

    Ans : Surendranath Banerjee
  • 354 Who headed the Shimla delegation to the Viceroy, Lord Wavell?

    Ans : Maulana Abulkalam Azad
  • 355 Who is considered the guardian of the Public Purse?

    Ans : Comptroller and Auditor General
  • 356 Who is empowered by Indian Constitution to employ a state Chief Minister?

    Ans : Governor
  • 357 Who is empowered by the Indian Constitution to appoint the Attorney General of India?

    Ans : President of India
  • 358 Who is empowered to appoint the Judges of Supreme Court?

    Ans : President on advice of the Chief Justice
  • 359 Who is regarded as the chief architect of the Indian Constitution?

    Ans : B.R.Ambedkar
  • 360 Who is the chief adviser to the President of India?

    Ans : Prime Minister

"Courage does not always roar. Sometimes, it is the quiet voice at the end of the day saying,I will try again tomorrow"

- gk4success.com
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.