Constitution of India (Objective) (Pages :14)

  • 361 Who is the constitutional head of the Indian union?

    Ans : President of India
  • 362 Who is the current and 15th Attorney General of India?

    Ans : K.K. Venugopal
  • 363 Who is the current Chairman of Rajya Sabha as of 2017?

    Ans : Mohammad Hamid Ansari(vice-president)
  • 364 Who is the current Chief Justice of India as of 2017?

    Ans : Dipak Misra is the current Chief Justice of India?
  • 365 Who is the current Deputy Speaker of the Lok Sabha as of 2017?

    Ans : M. Thambidurai
  • 366 Who is the current leader of the upper house ‘Rajya Sabha’?

    Ans : Arun Jaitley
  • 367 Who is the current Speaker of the Lok Sabha as of 2017?

    Ans : Sumitra Mahajan
  • 368 Who is the Deputy Chairman of the Rajya Sabha as of 2017?

    Ans : P. J. Kurien
  • 369 Who is the famous writer of ‘Introduction to the Constitution of India’?

    Ans : Durga Das Basu
  • 370 Who is the first Deputy Prime Minister of India?

    Ans : Sardar Vallabhbhai Patel(1947-1950)
  • 371 Who is the first President of India?

    Ans : Dr. Rajendra Prasad
  • 372 Who is the Head of two house of Parliament?

    Ans : President
  • 373 Who is the inaugural Prime Minister of India?

    Ans : Jawaharlal Nehru (1947-1964)
  • 374 Who is the leader of the lower house Lok Sabha?

    Ans : Narendra Modi (Prime Minister)BJP
  • 375 Who is the longest serving Chief Minister in India?

    Ans : Jyoti Basu
  • 376 Who is the only person holding the right of appointment of Chief Justice of India?

    Ans : President of India
  • 377 Who is the Chairman of the Union Cabinet?

    Ans : Prime Minister is the chairman of Union Cabinet
  • 378 Who led the first minority government of the country.?

    Ans : VP Singh
  • 379 Who led the nation's first non-Congress government.?

    Ans : Morazji Desai
  • 380 Who presided over the inaugural meeting of the Constituent Assembly of India?

    Ans : Sachidananda Sinha
  • 381 Who said this famous constitutional quote that “Law and order are the medicine of the body politic and when the body politic gets sick, medicine must be administered.”

    Ans : Dr. Bhim Rao Ambedkar
  • 382 Who said this famous quote that “Constitution is not a mere lawyers document, it is a vehicle of Life, and its spirit is always the spirit of Age.”?

    Ans : Dr. Bhim Rao Ambedkar
  • 383 Who was described as "Millowner, Merchant and Zamindar"?

    Ans : G.D.Birla
  • 384 Who was elected the president of Constituent Assembly after Sacchidananda Sinha?

    Ans : Dr. Rajendra Prasad
  • 385 Who was made the Home Minister when Jawaharlal Nehru formed the Interim Government in 1946?

    Ans : Sardar Vallabhai Patel
  • 386 Who was responsible for the unification of India after Independence.?

    Ans : Sardar Vallabh Bhai Patel
  • 387 Who was the British Prime Minister during India’s Independence?

    Ans : Clement Atlee
  • 388 Who was the chairman of the Minorities Committee?

    Ans : Harendra Coomar Mukerjee
  • 389 Who was the first woman president of the Indian National Congress?

    Ans : Mrs. Annie Besant
  • 390 Who was the first temporary ‘two day’ president of the Constituent Assembly?

    Ans : Sachchidananda Sinha

"Success is achieved and maintained by those who try and keep trying"

- W. Clement Stone
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.