Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 421 Barrister G.P.Pillai who was mentioned by Mahathma Gandhi in his autobiography was the editor of?

    Ans : Madras Standarad
  • 422 In which year Samastha Kerala Sahodara Sammelanam was held at Aluva?

    Ans : 1921
  • 423 From whom Chattampi Swamikal learned Marma Vidhya?

    Ans : Atmananda Swamikal
  • 424 To which place in Madras province Swadeshabhimani K.Ramakrishna Pillai was banished in 1910?

    Ans : Tirunelveli
  • 425 Onre ulakam, Onre matham, Onre Arasu, Onre neethi” who said this?

    Ans : Ayya Vaikunatar
  • 426 In which temple consecrated by Sree Narayana Guru installed ‘flame’?

    Ans : Karamukku
  • 427 The social reformer who went to Goa to learn the rituals related to temples?

    Ans : Arattupuzha Velayudha Panicker
  • 428 Who exhorted ‘Mattuvin Chattangele’ (Change the rules)?

    Ans : Kumaranasan
  • 429 Who founded the organization named ‘League of Oppressed People’?

    Ans : Chempakaraman Pillai
  • 430 In which district is the birth place of C.Krishnan?

    Ans : Thrissur
  • 431 The elegy ‘Prarodanam’ mourns the death of his contemporary and friend ______?

    Ans : A. R. Raja Raja Varma
  • 432 Who was the Secretary of the committee for Abstention Movement in Travancore?

    Ans : C.Kesavan
  • 433 Which organization is related to the slogan “To change the Nampoothiri into human”?

    Ans : Yogakshema Sabha
  • 434 The only poet in Malayalam who became ‘mahakavi’ without writing a ‘mahakavyam’?

    Ans : Kumaranasan
  • 435 Who was called ‘Vaikom Veerar?

    Ans : E.V.Ramaswami Naicker
  • 436 In which year ‘Kesavan Memorial’ was submitted demanding the release of C.Kesavan from jail?

    Ans : 1937
  • 437 Who led ‘Oorutambalam agitation’?

    Ans : Ayyankali
  • 438 In which year Mannath Padmanabhan got the award ‘Bharat Kesari’?

    Ans : 1959
  • 439 Who was called ‘Pavangalude Padathalavan’?

    Ans : A.K.Gopalan
  • 440 The real name of Brahmananda Sivayogi?

    Ans : Karat Govindankutty Menon
  • 441 The world rises from love /And attains progress with love,/Love is itself the power of the world,/Love brings happiness to all; /Love is life itself, sir,/And Love’s absence is death”-The work of Kumaranasan which depicts the sacredness of love?

    Ans : Chandalabhikshuki
  • 442 The third signatory in the Malayali Memorial (1891) a mass petition signed by more than 10000 persons submitted before Sree Mulam Tirunal, the King of Travancore?

    Ans : Dr.Palpu
  • 443 Who was born in 1814 in Nakalapuram?

    Ans : Thycaud Ayya
  • 444 In which year ‘Samathwasamajam’ was founded?

    Ans : 1836
  • 445 The leader who had to resign from the post of Deputy President of Legislative Assmebly as he had welcommed C.Kesavan on behalf of the 51 lakh people of Travancore in meeting organised to facilitate C.Kesavan after his release from jail?

    Ans : T.M.Varghese
  • 446 Who suggested the name ‘Nair Bhrithyajana Sangham’?

    Ans : K.Kannan Menon
  • 447 Who started the publication ‘Saragrahi’ to propagate his ideals?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 448 The greatest exponent of mishrabhojanam in the history of Kerala renaissance?

    Ans : Sahhodaran Ayyappan
  • 449 ‘Unni Namboothiri’ is the publication of?

    Ans : Yogakshema Sabha
  • 450 Who was honoured by the Maharaja of Cochin with the title ‘Kavithilakan’?

    Ans : Pandit Karuppan

"Some succeed because they are destined. Some succeed because they are determined"

- Unknown
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.