Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 451 The teeth of Sree Narayana Guru, which is his only mortal remains, is kept at?

    Ans : Nerul in Navi Mumbai
  • 452 Kuriakose Elias Chavara was beatified in?

    Ans : 1986
  • 453 Who played a key role along with M Govindan in the publication of Vivekodayam which started publication in 1904 as the mouth piece of the SNDP Yogam?

    Ans : Kumaranasan
  • 454 The venue of Paliyam Satyagraha?

    Ans : Chendamangalam
  • 455 The first statue of Sree Narayana Guru was unveiled at?

    Ans : Thalassery
  • 456 One of the leaders of Kerala renaissanmce who served as the manager of Residency in Thiruvananthapuram?

    Ans : Thycaud Ayya
  • 457 Whose wife was Bhanumathi?

    Ans : Kumaranasan
  • 458 Who led the first organised strike of agricultural labourers in Travancore?

    Ans : Ayyankali
  • 459 Sree Narayana Guru used saffron colour dress for the first time during the occassion of?

    Ans : First visit to Sri Lanka
  • 460 Who gave financial aid to Kumaranasan to get education from Bangalore and Kolkata?

    Ans : Dr.Palpu
  • 461 Narayana Guru’s second visit to Sri Lanka was in?

    Ans : 1926
  • 462 Sadhujana Paripalana Sangham founded by Ayyankali was modelled after?

    Ans : SNDP Yogam
  • 463 The persolality who was known as ‘Bharat Kesari’?

    Ans : Mannath Padmanabhan
  • 464 At present where is the headquarters of Kerala Kaumudi?

    Ans : Pettah in Thiruvananthapuram
  • 465 Who wrote ‘Anandadarshanam’?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 466 Which temple consecrated by Sree Narayana Guru is also called Velayudhan Nada?

    Ans : Vakkom Subramanya Swami Temple
  • 467 Which district was the venue of Suchindram Satyagraha?

    Ans : Kanyakumari
  • 468 Whose childhood name was ‘Kumaru’?

    Ans : Kumaranasan
  • 469 Whose father’s name is Madan Asan?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 470 The elegy ‘Prarodanam’ mourns the death of Kumaranasan’s contemporary and friend ______?

    Ans : A. R. Raja Raja Varma
  • 471 The only leader in the world to bring down a Communist Government by public and democratic movement?

    Ans : Mannath Padmanabhan
  • 472 The name ‘Sivagiri’ was given to the mount at Varkala by?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 473 first planned and organized agitation for denied rights in the history of Kerala?

    Ans : Vaikom Satyagraha
  • 474 Who authrored ‘Swathanthryagatha’?

    Ans : Kumaranasan
  • 475 Who convened a conference of Buddhists in 1925and constructed a worshipping place for Buddhists near his house?

    Ans : C.Krishnan
  • 476 Vakkom Maulavi passed away in?

    Ans : 1932
  • 477 The social reformer whose father’s name is Vasudeva Sharma?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 478 Thonnakkal in Thiruvananthapuram district is famous for the memorial of?

    Ans : Kumaranasan
  • 479 Kerala Yuktivadi Sangham was established at Thrissur in?

    Ans : 1964
  • 480 Mannath Padmanabhan started his professional life as a?

    Ans : Teacher

"The best way to persuade people is with your ears by listening to them"

- Dean Rusk
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.