Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 481 In which year Chattampi Swamikal was born?

    Ans : 1853
  • 482 The leader of renaissance who was known as ‘Bharat Kesari’?

    Ans : Mannath Padmanabhan
  • 483 Name the leaders of renaissance of Kerala who kept a warm relationship throughout their life from the beginning of their friendship?

    Ans : Sree Narayana Guru and Chattampi Swamikal
  • 484 Who headed a deputation which submitted a memoradum signed by 23000 persons before the Regent Queen during the Vaikom Satyagraha?

    Ans : Changanassery Parameswaran Pillai
  • 485 Whose father was Ponnu Nadar?

    Ans : Ayya Vaikuntar
  • 486 Who wrote a book to criticise Mokshapradeepam written by Brahmananda Sivayogi?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 487 Kumaranasan passed away in?

    Ans : 1924
  • 488 Aggrieved by the death of Sree Chattampi Swamikal, who wrote a condolence poem namely ‘Samadhi Sapthakam’?

    Ans : Pandit Karuppan
  • 489 “The people who form the Ezhava samajam and Nair samajam are themselves proclaiming that they are nonBrahmins and are of backward class, thereby destroying their eminence and unity”-Who said this?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 490 The birth place of Mannath Padmanabhan?

    Ans : Perunna
  • 491 ‘Adwaitha Chintha Paddhathi was written by’?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 492 Who mooted the idea that a school should be constructed with each church?

    Ans : Kuriakose Elias Chavara
  • 493 The founder of ‘Travancore Ezhava Sabha’?

    Ans : Dr.Palpu
  • 494 Whom Mannanth Padmanabhan once dubbed as his ‘political nephew’?

    Ans : R.Sankar
  • 495 In which year Poikayil Yohannan established ‘Pratyaksha Raksha Daiva Sabha’?

    Ans : 1909
  • 496 Whose ancestral home is’Koodilla Veedu’?

    Ans : K.Ramakrishna Pillai
  • 497 Who established Rajayogananda Kaumudi in 1911?

    Ans : Vagbhatananda
  • 498 Whose childhood name was Ayyappan?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 499 In which year Jagannatha Temple was founded at Thalassery by Sree Narayana Guru?

    Ans : 1908
  • 500 Who called Ayyan Kali as Pulaya Raja?

    Ans : Mahathma Gandhi
  • 501 The founder of Araya Vamsa Paripalana Yogam?

    Ans : Dr.Velukutty Arayan
  • 502 The name ‘Sivagiri’ was given by?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 503 C.Kesavan became the Chief Minister of Travancore-Cochin in?

    Ans : 1951
  • 504 Who wrote the editorial ‘Save the Soul of Gandhiji’ when he started fast unto death to protest against Communal Award in 1932?

    Ans : Vagbhatananda
  • 505 Vedadhikara Niroopanam was authored by?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 506 Who was named Kumaran at his birth?

    Ans : Poikayil Yohannan
  • 507 Which organisation encouraged ‘Misrabhojanam’ to annihilate the evils of caste system?

    Ans : Sahodara Sangham
  • 508 Vagbhatananda established ‘Atmavidhya Sangham’ in?

    Ans : 1915
  • 509 .Who led ‘Jeevasikha Jatha’ during the Liberation Struggle?

    Ans : Mannath Padmanabhan
  • 510 “Reminiscences of my life” is the English translation of the autobiography of?

    Ans : Mannath Padmanabhan

"In three words I can sum up everything I've learned about life: It goes on"

- Robert Frost
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.