QUESTION CATEGORIES


Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 511 The social reformer whose native place is Swamithope?

    Ans : Ayya Vaikuntar
  • 512 The last anniversary of the SNDP Yogam which Narayana Guru attended was held at _____ in 1927?

    Ans : Palluruthy
  • 513 Who was the editor of Kerala Kaumudi started in 1911?

    Ans : Muloor Padmanabha Panicker
  • 514 Name the leaders of renaissance of Kerala who kept a warm relationship throughout their life from the beginnig of their friendship?

    Ans : Sree Narayana Guru and Chattampi Swamikal
  • 515 For which community Sree Narayana Guru consecrated Thiruppatheeswara Temple at Mangalore?

    Ans : Billava
  • 516 Who ruled that Sivagiri pilgrims could wear yellow clothes - the colour of the garments Sri Buddha wore?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 517 Vakkom Abdul Khadir Moulaviwas born in 1873 in _____ district?

    Ans : Thiruvananthapuram
  • 518 Where is C.Kesavan Memorial?

    Ans : Mayyanad
  • 519 Who authorered the book ‘Representative Indians’ which contains 36 biographies?

    Ans : G P Pillai
  • 520 The first branch of Theosophical Society was started in Kerala in the year?

    Ans : 1882
  • 521 In reverence of whom Vivekodayam was named so?

    Ans : Swami Vivekananda
  • 522 The leader who exhorted the women of Kerala in 1931 to boycott temples as they had to remove upper cloths during festival seasons as a part of some rituals?

    Ans : Mannath Padmanabhan
  • 523 Who wrote the song beginning with the lines ‘Jayajaya Komala Kerala Dharani…”?

    Ans : Bodheswaran
  • 524 Who introduced Education Bill in Kerala legislative assembly?

    Ans : Joseph Mundassery
  • 525 Who led agitation against oozhiyavela (forced labour)?

    Ans : Ayya Vaikuntar
  • 526 Who wrote the book ‘Dr.Palpu’?

    Ans : T.K.Madhavan
  • 527 Who authored ‘Jeevakarunya Niroopanam’?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 528 The date on which Mahathma Gandhi and Sree Narayana Guru met?

    Ans : 1925 March 12
  • 529 ‘Baalaakalesam’ was authored by?

    Ans : Pandit Karuppan
  • 530 The social reformer in Kerala who got ‘Rao Sahib’from the British?

    Ans : Ayyathan Gopalan
  • 531 The famous personality of Malabar who embraced Buddhism in 1926?

    Ans : C.Krishnan
  • 532 In which year the Maharajah of Travancore exempted Nârâyana Guru from personal appearances in court, an honour recognizing the Guru as a distinguished living pTravancoreersonality?

    Ans : 1904
  • 533 Who married Kaliyamma under the compulsion of relatives but later discontinued married life as he had been devoted to ascetic life?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 534 The first book printed at Mannanam Press founded by Kuriakose Elias Chavara?

    Ans : Gyanapiyusham
  • 535 The woman leader of Communist Party who was the sister of Akkamma Cheriyan?

    Ans : Rosamma Punoose
  • 536 Who established Sree Vidhyadhiraja Theerthapada Paramabhattrakasram?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 537 Who was the first to introduc the system called “A school along with every church”?

    Ans : Kuriakose Elias Chavara
  • 538 ‘Jeevithasamaram’ is the autobiography of?

    Ans : C.Kesavan
  • 539 From where Mithavadi was published under the editorialship of Moorkoth Kumaran?

    Ans : Thalassery
  • 540 Who was passed away at Muhamma in Alapuzha district at the age of 42?

    Ans : P.Krishna Pillai

"People who consider themselves victims of their circumstances will always remain victims unless they develop a greater vision for their lives"

- Stedman Graham
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.