Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 541 Who expounded the philosophy “Snehamanakhilasaramoozhiyil” (Love is all in this world) in his writings?

    Ans : Kumaranasan
  • 542 “Pracheena Malayalam” is authored by?

    Ans : Chattambi Swamikal
  • 543 The importance of 27th October 1946 in the history of Travancore?

    Ans : The Vayalar uprising
  • 544 Who was the exponent of Anandajathi?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 545 Who led ‘Mookkoothi Samaram’’?

    Ans : Arattupuzha Velayudha Panicker
  • 546 Sivagiri Pilgrimage begins in the month of?

    Ans : December
  • 547 Woman leader who became the president of Malabar Pradesh Congress Committee?

    Ans : AV Kuttimalu Amma
  • 548 Who constructed Paran Hall in memory of his father?

    Ans : C.Krishnan
  • 549 Name the prime minister who visited Kerala during the Liberation Struggle?

    Ans : Jawaharlal Nehru
  • 550 The dewan of Travancore against whom K.Ramakrishna Pillai launched vehement criticism?

    Ans : P.Rajagopalachari
  • 551 In which year Yogakshemasabha was founded?

    Ans : 1908
  • 552 In which year GP Pillai was born?

    Ans : 1864
  • 553 The publication of which newspaper was stopped in 1906 as the press caught fire?

    Ans : Sujananandini
  • 554 Who established places of worship known as ‘Nizhal thangal’?

    Ans : Ayya Vaikuntar
  • 555 Thycaud Ayya passed away in ____?

    Ans : 1909
  • 556 Who started the publication ‘Vidyalayam’?

    Ans : Moorkoth Kumaran
  • 557 In which year GP Pillai became secretary of Indian National Congress?

    Ans : 1894
  • 558 Who was the managing proprietor of Swadeshabhimani newspaper when it was confiscated by the Government of Travancore in 1910?

    Ans : K.Ramakrishna Pillai
  • 559 Who wrote ‘Anandavimanam’?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 560 The social reformer whose mother’s name was Kuttiyamma?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 561 Sahodaran Ayyappan memorial is at?

    Ans : Idappally
  • 562 Who is the author of the book ‘Brahmarshi Sree Narayana Guru’ which is selected by National Academy of Letters to translate into 23 languages including English?

    Ans : T.Bhaskaran
  • 563 The temple where Sree Narayana Guru met Chattampi Swamikal for the first time?

    Ans : Aniyoor
  • 564 Brahmananda Swami Sivayogi founded?

    Ans : Ananda Maha Sabha
  • 565 ‘No to argue or win but to know and inform’ which conference is related to this motto?

    Ans : Aluva conference
  • 566 The motto of Kerala Sasthra Sahitya Parishad?

    Ans : Sasthram Samoohika Viplavathinu
  • 567 The organisation in Kerala which was founded in the lines of Servants of India Society?

    Ans : Nair Service Society
  • 568 Yogakshemasabha aimed at the welfare of ____?

    Ans : Brahmins
  • 569 In which district Vakkom Abdul Khadir Moulaviwas born in 1873?

    Ans : Thiruvananthapuram
  • 570 The first secretary of N.S.S?

    Ans : Mannath Padmanabhan

"Change the way you look at things and the things you look at change"

-  Wayne W. Dyer
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.