Constitution of India (Objective) (Pages :14)

  • 31 A proclamation of emergency issued under Article 352 must be approved by the Parliament within:?

    Ans : 1 month
  • 32 A resolution for impeaching the President can be moved after at least fourteen days' notice signed by:?

    Ans : not less than one-fourth of the total number of members of the House
  • 33 A team of men selected by the party in opposition to take over the different portfolios in case the party is able to wrest power is known as:?

    Ans : shadow Cabinet
  • 34 According to article 110 of the Constitution a Money Bill must be originated first in which body of Parliament?

    Ans : Lok Sabha
  • 35 According to Article 243 of the Constitution, the Panchayats at the intermediate level may not be constituted in a State which has a population?

    Ans : Not exceeding 20 lakhs
  • 36 According to the provisions of Article 243, which category of person do not have mandatory reservations of seats in Panchayats?

    Ans : Backward Classes
  • 37 According to the provisions of the Constitution, the administrative control (posting, promotion, leave etc.) over the district courts and other subordinate courts, shall be vested in the?

    Ans : High Court
  • 38 Administrators of Union Territories are responsible to the?

    Ans : President
  • 39 After a no confidence motion is admitted to the Lok Sabha, who decides a date for the debate?

    Ans : Lok Sabha Speaker
  • 40 After approval by' both Houses of Parliament, the proclamation of emergency issued by the President shall be valid:?

    Ans : for an indefinite period if both Houses of Parliament approves the proclamation after every six months
  • 41 All Constitutional questions should be heard and decided by a Supreme Court bench of not less than __ judges.?

    Ans : 5
  • 42 Article __ of the Constitution deals with the Procedure for amendment of the Indian Constitution?

    Ans : 368
  • 43 Article 1 of the Indian Constitution states:India, that is Bharat, shall be a?

    Ans : Union of States
  • 44 At present the Rajya Sabha consists of ___ members.?

    Ans : 245
  • 45 At present, how many members of the Lok Sabha can be elected from Union Territories?

    Ans : 20
  • 46 Attorney General of India is appointed by which article of Indian Constitution?

    Ans : Article 76(1)
  • 47 Before 1956, the present Kerala State was known as?

    Ans : Travancore-Cochin
  • 48 Burma (now Myanmar) was separated from India in?

    Ans : 1935
  • 49 Business in Parliament can be transacted?

    Ans : In Hindi or in English
  • 50 By which Amendment Act of the Constituttion of India were the Directive Principles of the State Policy given precedence over the Fundamental Rights wherever they come into conflict?

    Ans : 42nd
  • 51 By which amendment the Fundamental Duties of citizens were added to the Indian Constitution?

    Ans : 42nd Amendment in 1976
  • 52 By which ammendment “Socialist” and “Secular” two words have been included in Indian Constitution?

    Ans : 42nd Ammendment in 1976
  • 53 By which article Financial Emergency is proclaimed?

    Ans : Article 360
  • 54 By which article of Indian Constitution President carry the power of pardoning?

    Ans : Article 72
  • 55 By which article President can ask the Attorney General of India to attend Parliamentary sessions and to report him?

    Ans : Article 88
  • 56 By which article President can dismiss a state Governor?

    Ans : Article 156
  • 57 By which article President of India can declare a National Emergency?

    Ans : Article 352
  • 58 By which article the Constituion of India can be ammended?

    (A) Article 368
    (B) Part XX

    Ans :()

  • 59 By which article, practice of untouchability has been declared a punishable offence by law?

    Ans : Article 17
  • 60 By which constitutional amendment and when Nagaland was formed as a state of Indian Union?

    Ans : 13th Amendment in 1963

"Success is a journey, not a destination. The doing is often more important than the outcome."

- Arthur Ashe
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.