QUESTION CATEGORIES


Kerala (Pages :39)

  • 31 In which year the High Court of Travancore was established?

    Ans : 1887
  • 32 Who was the first Chief Justice of Travancore High Court?

    Ans : Ramachandra Iyer
  • 33 Which Diwan established law court in Kochi?

    Ans : Col. Munro in 1812 AD
  • 34 The Huzur court was reconstructed as?

    Ans : The Raja's Court of Appeal
  • 35 The Raja's court of appeal was reconstituted as the Chief Court of Cochin in?

    Ans : 1900
  • 36 The Chief Court became the High Court during the diwanship of?

    Ans : Shanmukham Chettiyar
  • 37 The integration of Tranvancore - Cochin state after independence took place on?

    Ans : 1st July 1949;
  • 38 After independence on which date the High Court of Travancore- Cochin was inaugurated with its seat at Ernakulam?

    Ans : 7th of July 1949
  • 39 Who was the last Chief Justice of Travaneore High Court?

    Ans : Puthupally Krishna Pillai
  • 40 UnionTerritory of Lakshadweep is under the jurisdiction of which High Court?

    Ans : Kerala High Court
  • 41 Who was the first woman Chief Justice of Kerala high court?

    Ans : Sujatha V. Manohar (1994)
  • 42 Who was the first Malayalee woman Chief Justice of Kerala High Court?

    Ans : K.K. Usha
  • 43 The first Lok Adalat was held in 1986 at?

    Ans : Chennai
  • 44 In Kerala Lok Adalat is conducted by?

    Ans : Kerala State Legal Services Authority
  • 45 The Kerala Judicial Academy is now housed in?

    Ans : Ram Mohan Palace
  • 46 Which institution in Kerala deals with activities related to Judicial education; Training and Research?

    Ans : Kerala Judicial Academy
  • 47 What is the total number of Additional District Courts in Kerala?

    Ans : 29
  • 48 What is the total number of fast track courts functioning in Kerala?

    Ans : 38
  • 49 Where is the special court for the trial of Essential Commodities Act cases located?

    Ans : Thrissur
  • 50 What is the total number of Wakf Tribunals in the State?

    Ans : 3
  • 51 What is the total number of family courts in the state?

    Ans : 16
  • 52 Which is the predecessor of the Kerala Judicial Academy established in 2005?

    Ans : Directorate of Training started in 1986
  • 53 First District jail was established at Kozhikkode in the year?

    Ans : 1861
  • 54 First Open Prison was established at Nettukaltheri Trivandrum in the year?

    Ans : 1962
  • 55 The first women's prison was established in 1996 at?

    Ans : Neyyattinkara; Trivandrum
  • 56 Which are the 3 central prisons in Kerala?

    Ans : Trivandrum Viyyur (Thrissur) and Kannur
  • 57 Which was the first central jail established in Kerala?

    Ans : Kannur Central Prison-1969
  • 58 Headquarters of Kerala Police is located in?

    Ans : Thiruvananthapuram
  • 59 What is the motto of the Kerala Police force?

    Ans : 'Mridhu bhava dhruda krithye' which means 'soft in Temperament; firm in action' in Sanskrit
  • 60 was the first woman judge of India?

    Ans : Justice Anna Chandy -1937

"If it scares you, it might be a good thing to try"

- Seth Godin
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.