January 2018 (Pages :3)

  • 31 The New Zealand cricketer who has become the first in the world to score 3 centuries in international T20 matches?

    Ans : Colin Munro
  • Explanation: He scored the centuries against India, Bangladesh and West Indies.
  • 32 The private sector bank which has become the first Indian bank to cross Rs. 5 trillion in market capitalisation at Bombay Stock Exchange (BSE)?

    Ans : HDFC Bank
  • Explanation: The bank became the third firm after Reliance Industries (RIL) and Tata Consultancy Services (TCS) to achieve this milestone.
  • 33 The severely-polluted Bellandur lake which caught fire recently is in which state?

    Ans : Bengaluru
  • 34 The World Economic Forum has ranked India at which position on the Inclusive Development Index 2018?

    Ans : 62nd
  • 35 The World Leprosy Day was observed on?

    Ans : 28th January
  • Explanation: The day is observed internationally every year on the last Sunday of January month to raise global awareness of Leprosy.
  • 36 To combat air pollution which country has build world's biggest air purifier - a 328 feet high tower?

    Ans : China
  • 37 What is the name of India's new fastest supercomputer?

    Ans : Pratyush
  • 38 What is the name of initiative started by Union Sports Ministry to scout for talent at the grassroot level and provide it substantial long-term scholarship?

    Ans : Khelo India
  • 39 What is the name of the third state-of-art Scorpene class submarines launched by the Indian Navy?

    Ans : INS Karanj
  • 40 What is the rank of India in the list of world's wealthiest countries of 2017 with total wealth of $8,230 billion?

    Ans : Sixth
  • Explanation: According to a report by New World Wealth, the US is the wealthiest country with total wealth of $64,584 billion, followed by China ($24,8 3 billion) and Japan ($19,522 billion).
  • 41 What was India's overall rank in the Environmental Performance Index 2018 according to a biennial report by Yale and Columbia Universities along with the World Economic Forum?

    Ans : 177
  • Explanation: Its overall low ranking, 177 among 18 countries, was linked to poor performance in the environment health policy and deaths due to air pollution categories.
  • 42 Which application was launched by Ministry of Railway to track both passenger and freight trains over Zones/Divisions/Section?

    Ans : Smart Freight Operation Optimisation & Real Time Information (SFOORTI)
  • 43 Which country has become the first country in the world to make equal pay for men and women?

    Ans : Iceland
  • 44 Which country has become the first one to be connected to India's National Knowledge Network?

    Ans : Sri Lanka
  • 45 Which country has granted citizenship to Wikileaks founder Julian Assange?

    Ans : Equador
  • 46 Which country will host the 6th edition of ICC Women's World Twenty20 2018 from 9th to 24th November 2018?

    Ans : West Indies
  • 47 Which country will host the ministerial meeting of International Energy Forum 2018 from 10th to 12th April 2018?

    Ans : India
  • 48 Which country won the 5th edition of Blind Cricket World Cup 2018 by defeating Pakistan in the final by two wickets at Sharjah in UAE?

    Ans : India
  • 49 Which film won the Best Film Award at the 63rd Jio Filmfare Awards 2018?

    Ans : Hindi Medium
  • 50 Which Indian cricketer has been nominated for the Padma Bhushan award for the year 2018?

    Ans : Mahendra Singh Dhoni
  • 51 Which Indian cricketer was named ICC Cricketer of the Year 2017?

    Ans : Virat Kohli
  • 52 Which Indian metropolitan city has become the first one to get a floating market?

    Ans : Kolkata
  • 53 Which railway station on Central Railway (CR) manned by a staff of 41 women has entered the Limca Book of Records for being first all-women railway station in India?

    Ans : Matunga
  • 54 Which State has decided to provide 1% parallel reservation for orphans in government jobs?

    Ans : Maharashtra
  • Explanation: The reservation, termed parallel reservation, will be provided under the general category, which means the government won’t need to increase its caste reservation quota that has already reached 52%. Parallel reservation means, of the total jobs available under the general category, 1% will be reserved only for orphans.
  • 55 Which state will host the Mathrubhumi International Festival of Letters from 2nd to 4th February 2018?

    Ans : Kerala
  • 56 Who became the first Indian to win an international medal in skiing?

    Ans : Aanchal Thakur
  • 57 Who designed the theme of the official emblem of West Bengal, Biswa Bangla?

    Ans : Mamata Banerjee
  • 58 Who has been appointed as the chairman of the newly-constituted Uttar Pradesh Subordinate Services Selection Commission (UPSSSC)?

    Ans : Chandra Bhushan Paliwal
  • 59 Who has been appointed as the Governor of Madhya Pradesh?

    Ans : Anandiben Patel
  • 60 Who has been conferred with 1st Mufti Mohammad Sayeed Award for Probity in Politics and Public Life?

    Ans : Nitish Kumar

"Success is dependent on effort."

- Sophocles
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.