QUESTION CATEGORIES


February 2019 (Pages :2)

  • 31 In which city the National Cyber Forensic Lab has been inaugurated?

    Ans : New Delhi
  • 32 The first of the 15 Chinook heavy lift helicopters ordered by the Indian Air Force (IAF) arrived in India on February 10, 2019. From which country India has purchased these helicopters?

    Ans : USA
  • 33 In which city Prime Minister Narendra Modi flagged off the first-ever diesel to electric converted locomotive twin engine?

    Ans : Varanasi
  • 34 The Expert Committee led by Anoop Satpathy on February 14, 2019 submitted its report. It recommended raising National Minimum Wage to how much amount per day?

    Ans : Rs 375 per day (Rs 9,750 per month)
  • 35 Government of which state has announced a universal old age pension scheme called Mukhyamantri Vridhajan Pension Yojna?

    Ans : Bihar
  • 36 The Indian Parliament has passed the Personal Laws (Amendment) Bill 2019. The bill seeks to remove which disease as a ground for divorce?

    Ans : Leprosy
  • 37 Name the Indian cricketer who has become the highest run scorer in T20 internationals by surpassing New Zealand's Martin Guptill?

    Ans : Rohit Sharma
  • 38 Which team won the Ranji Trophy 2018-19 defeating Saurashtra in the finals in Nagpur?

    Ans : Vidarbha
  • 39 Name the state which has declared the Indus Water Dolphin to be its State Aquatic Animal?

    Ans : Punjab
  • 40 Name the Indian cricketer who has become the first woman in the world to play 200 One Day Internationals (ODI)?

    Ans : Mithali Raj
  • 41 Who is the author of the book - The Third Pillar?

    Ans : Raghuram Rajan
  • 42 Who is the author of the book - Undaunted, Saving the Idea of India?

    Ans : P Chidambaram
  • 43 According to Interim Budget 2019-20, income up to which amount is exempted from Income Tax?

    Ans : Rs 5 lakh
  • 44 How many countries have ratified the Geneva Convention?

    Ans : 196 countries
  • The Geneva Conventions are a set of international treaties agreed to between 1864 and 1949 that establish the standards of international law for humanitarian treatment in case of war.
  • 45 Which cricket team scored the highest ever total in T20 internationals by scoring 278 runs against Ireland in Dehradun surpassing Australia's 263 against Sri Lanka in 2016?

    Ans : Afghanistan
  • 46 Name the Sri Lankan cricketer who has been banned from cricket for 2 years by the ICC

    Ans : Sanath Jayasuriya
  • 47 In which country a two-day summit meeting between North Korean Chairman Kim Jong-un and U.S. President Donald Trump was held?

    Ans : Vietnam
  • 48 Which film directed by Peter Farelly was awarded Best Picture award at the 91st Academy Awards (Oscars)?

    Ans : Green Book
  • 49 Who was awarded Best Actor award for the film Bohemian Rhapsody at the 91st Academy Awards (Oscars)?

    Ans : Rami Malek
  • 50 Who was awarded Best Actress award for the film The Favourite at the 91st Academy Awards (Oscars)?

    Ans : Olivia Colman
  • 51 Who was awarded Best Director award for the film Roma at the 91st Academy Awards (Oscars)?

    Ans : Alfonso Cuaron
  • 52 Name the West Indian cricketer who has announced his retirement from one-day internationals after the Cricket World Cup 2019

    Ans : Chris Gayle
  • 53 What was the theme of World Sustainable Development Summit 2019?

    Ans : Attaining the 2030 Agenda; Delivering on our Promise
  • 54 Abdel Fattah el-Sisi is the President of which country who has taken over as the new chair of 55-member African Union?

    Ans : Egypt
  • 55 On which day World Radio Day was observed across the world?

    Ans : 13th February
  • 56 Name the European coumtry which has signed an accord to join the North Atlantic Treaty Organisation (NATO) becoming its 30th member?

    Ans : Macedonia
  • 57 In a landmark decision, _____________ has included Hindi as the third official language used in its courts, alongside Arabic and English, as part of a move designed to improve access to justice.

    Ans : Abu Dhabi
  • 58 Name the American economist who has been nominated by the US President to be the next World Bank President?

    Ans : David Malpass
  • 59 On which day Safer Internet Day was observed across the world with the theme - Together for better internet?

    Ans : 5th February

"The problems of this world cannot possibly be solved by skeptics or cynics whose horizons are limited by the obvious realities. We need men who can dream of things that never were"

- John. F. Kennedy
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.