March 2018 (Pages :3)

  • 31 Name the United States based social media company which has been accused of data breach in relation to the Cambridge Analytica controversy?

    Ans : Facebook
  • 32 Name the world renowned physicist who died at the age of 76?

    Ans : Stephen Hawking
  • Explanation: The British scientist was famed for his work with black holes and relativity, and wrote several popular science books including A Brief History of Time.
  • 33 Renowned Mathematician Robert Langlands, who won the 2018 Abel Prize, belongs to which country?

    Ans : Canada
  • 34 The BJP leader who has been sworn in as the 10th Chief Minister of Tripura?

    Ans : Biplab Kumar Deb
  • 35 The Department of Posts launched Cool EMS Service between India and which country?

    Ans : Japan
  • 36 The government of which state has notified its decision to recommend the grant of minority religion status to the Lingayat community in the state subject to approval by the Union Government?

    Ans : Karnataka
  • 37 The Union Government has declared 2018 as the National Year of ______.

    Ans : Millets
  • 38 What is the theme of World Meteorological Day 2018 observed on 23 March 2018?

    Ans : Weather ready Climate smart
  • 39 What was the theme of the 2018 World Tuberculosis Day (WTD)?

    Ans : Wanted: Leaders for a TB-free world
  • Explanation: According to a report by New World Wealth, the US is the wealthiest country with total wealth of $64,584 billion, followed by China ($24,8 3 billion) and Japan ($19,522 billion).
  • 40 What was the theme of the International Forest Day 2018?

    Ans : Forests and Sustainable Cities
  • 41 Which authority termed interference by Khap Panchayat in marriages as 'absolutely illegal'?

    Ans : Supreme Court
  • 42 Which film directed by Guillermo del Toro won the award for Best Picture at the 90th Academy Awards 2018 (Oscars)?

    Ans : The Shape of Water
  • 43 Which fruit has been declared as the official fruit of Kerala?

    Ans : Jackfruit
  • Explanation: The aim is to promote this fruit as a brand in markets across the country and abroad, showcasing its organic and nutritious qualities.
  • 44 Which Indian naval warship was decommissioned on March 23, 2018?

    Ans : INS Ganga
  • 45 Which ministry tied-up with Skill India to support Saubhagya Scheme?

    Ans : Ministry of Power
  • 46 Which state launched India's first Insect Museum?

    Ans : Tamil Nadu
  • Explanation: The museum displays insects as preserved specimens and models on their behaviour, habits and habitat.
  • 47 Which team won the 2018 Sultan Azlan Shah Trophy defeating England in the final?

    Ans : Australia
  • 48 Which team won the Deodhar Trophy 2018 defeating Karnataka in the final held at Dharamsala, Himachal Pradesh?

    Ans : India B
  • 49 Which team won the Irani Trophy cricket championship defeating Rest of India in the finals at Nagpur?

    Ans : Vidarbha
  • 50 Who has been appointed as the Chief Executive Officer of the Union Government's ambitious Ayushman Bharat National Health Protection Mission (ABNHPM)?

    Ans : Indu Bhushan
  • Explanation: The scheme has the benefit cover of Rs 5 lakh per family per year. The target beneficiaries of the proposed scheme are 1 crore families belonging to poor and vulnerable section.
  • 51 Who has been appointed as the new National Security Adviser to US President Donald Trump?

    Ans : John R Bolton
  • 52 Who took charge as the Director General Border Roads (DGBR)?

    Ans : Lt Gen Harpal Singh
  • 53 Who was appointed as the Principal Scientific Advisor to Union Government

    Ans : Krishnaswamy Vijay Raghavan
  • 54 Who was elected as the new President of Myanmar?

    Ans : Win Myint
  • 55 Who won the award for Best Actor for the film Darkest Hour at the 90th Academy Awards 2018 (Oscars)?

    Ans : Garry Oldman
  • 56 Who won the award for Best Actress for the film Three Billboards Outside Ebbing Missouri at the 90th Academy Awards 2018 (Oscars)?

    Ans : Fracnes McDormand
  • 57 Who won the award for Best Director at the 90th Academy Awards 2018 (Oscars)?

    Ans : Guillermo del Toro
  • 58 Who won the Nidahas T20 tri-series cricket tournament 2018?

    Ans : India
  • Explanation: The tri-series tournament was held between India, Sri Lanka and Bangladesh.
  • 59 With which international body India signed a cooperation agreement related to sharing of earth observation satellite data?

    Ans : European Commission
  • 60 With which public sector company ISRO has tied up with for the production of space-grade lithium-ion cells?

    Ans : Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)

"How do we keep our inner fire alive? Two things, at minimum, are needed: an ability to appreciate the positives in our life and a commitment to action"

- Nathaniel Branden
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.