July 2018 (Pages :3)

  • 31 What is the name of state-of-the-art Air Quality and Weather Forecast System launched by Science& Technology, Earth Sciences; Environment, Forest & Climate Change Minister Dr Harsh Vardhan?

    Ans : SAFAR (System of Air Quality and Weather Forecasting)
  • Explanation: The system, first of its kind in the country, was developed indigenously in record time by Indian Institute of Tropical Meteorology, Pune and operationalized by India Meteorological Department (IMD).
  • 32 Which city hosted the 18th International Children's Film Festival?

    Ans : Kolkata
  • 33 Which city hosted the BRICS Summit 2018?

    Ans : Johannesburg
  • 34 Which city will host the 3rd edition of Kabira festival 2018?

    Ans : Varanasi
  • 35 Which committee headed by a retired Supreme Court Judge recently submitted its report on "Data Protection Framework" to Union Minister of Electronics and Information Technology, Ravi Shankar Prasad?

    Ans : Justice BN Srikrishna
  • 36 Which company has opened the world's largest mobile factory in India?

    Ans : Samsung
  • 37 Which country designated India as a Strategic Trade Authorization-1 (STA-1) country and eased the export controls for high-technology product sales to it?

    Ans : USA
  • 38 Which country recently formed new literature prize in protest against Nobel Prize in Literature?

    Ans : Sweden
  • 39 Which country took the seat vacated by United States at the UN Human Rights Council (UNHRC)?

    Ans : Iceland
  • Explanation: The United States had left the UNHRC in June, 2 18 calling it a cesspool of political bias for its criticism of Israeli regime's crimes against Palestinians.
  • 40 Which country won the Fair Play Award in the FIFA Football World Cup 2018?

    Ans : Spain
  • 41 Which country won the FIFA Football World Cup 2018 defeating Croatia in the final?

    Ans : France
  • 42 Which Government body has launched 'Mission Satyanishtha' to wipe out corruption?

    Ans : Indian Railways
  • Explanation: The mission aims at sensitizing all railway employees about the need to adhere to good ethics and to maintain high standards of integrity at work. The daylong event was held on 27th July 2 18 at National Rail Museum, New Delhi.
  • 43 Which Indian athlete won the gold medal in javelin throw at the Sotteville Athletics meet in France?

    Ans : Neeraj Chopra
  • 44 Which Indian state assembly has passed a unanimous resolution to change the state's name to Bangla, following up on a two-year-old effort to move the state up the alphabetical order of India's states?

    Ans : West Bengal
  • Explanation: The resolution will now go to Union Home Ministry for approval.
  • 45 Which Indian state will soon have its first 'cow sanctuary', a shelter for 10,000 bovines spread over an area of more than 220 hectares?

    Ans : Rajasthan
  • 46 Which planet make its closest approach to Earth in last 15 years on July 31, 2018?

    Ans : Mars
  • 47 Which platform was launched by Shri. R Ramanan, Mission Director, Atal Innovation Mission and Shri.Arvind Gupta CEO, MyGov which will serve as the common point for all the innovation happening across the nation?

    Ans : #InnovateIndia
  • Explanation: Some of the features of this platform are: 1. The platform is open to all Indian citizens 2. The users can View, comment, share, and rate the innovations crowdsourced on this platform. 3. View the leaderboard which is calculated based on the votes on each innovation. 4. Citizens can share their/organizations/someone else’s innovation on the platform by login to the MyGov website. 5. These innovations can also be shared on various social media platforms such as WhatsApp, Facebook, and Twitter.
  • 48 Which private sector bank was awarded the best performing primary lending institution in Credit Linked Subsidy Scheme (CLSS) for the EWS (Economically Weaker Section) and LIG (Low Income Group) category?

    Ans : HDFC Bank
  • 49 Which software has been launched by the Union IT Ministry to enable editing of text printed on scanned documents?

    Ans : e-Aksharayan
  • 50 Which state government has decided to take up census for backward classes?

    Ans : Telangana
  • 51 Which state recently launched the 'Anna Canteens' across the state which will offer subsidised food to the poor?

    Ans : Andhra Pradesh
  • Explanation: About 1 canteens were opened in 35 Urban Local Bodies (ULBs) across Andhra Pradesh in the first phase. They would serve breakfast, lunch and dinner for just ₹5 a plate on week days.
  • 52 Which state topped the Ease of Doing Business Rankings in the recently released Business Reform Action Plan?

    Ans : Andhra Pradesh
  • Explanation: The ranking, which was introduced in 2 15 with 285 action points, expanded to 372 measures in 2 17 spread across 12 areas, including registering property, paying taxes and labour regulation enablers.
  • 53 Which state topped the list of best-governed states as per Public Affairs Index (PAI) 2018 released by the think tank Public Affairs Centre (PAC)?

    Ans : Kerala
  • Explanation: The index has been released annually since 2 16. The index examines governance performance in the states through a data-based framework, ranking them on social and economic development they are able to provide. Founded in 1994 by renowned Indian economist and scholar late Samuel Paul, the think tank works to mobilise a demand for better governance in the country.
  • 54 Who became the first Indian to win a gold in the vault event of the Gymnastics World Challenge Cup 2018?

    Ans : Dipa Karmakar
  • Explanation: The world cup was held at Mersin, Turkey.
  • 55 Who became the only second teenager after the Brazilian football legend Pele to score in a Football World Cup final?

    Ans : Kylian Mbappe (France)
  • 56 Who sworn-in as the new Prime Minister of Pakistan?

    Ans : Imran Khan
  • Explanation: He is the leader of Pakistan Tehreek-i-Insaf party.
  • 57 Who was appointed as the Chairperson of the National Green Tribunal (NGT)?

    Ans : Adarsh Kumar Goel
  • Explanation: The NGT disposes cases relating to environmental protection and conservation of forests and other natural resources.
  • 58 Who was appointed as the Director General of Ordnance Factories (DGOF) & Chairman of the Ordnance Factory Board (OFB)?

    Ans : P K Shrivastava
  • Explanation: Which veteran cricketer became the fifth Indian player to be named in the ICC Cricket Hall of Fame?
  • 59 Who won men's singles title in the 2018 Wimbledon Championships defeating Kevin Anderson (South Africa) in the final?

    Ans : Novak Djokovic (Serbia)
  • 60 Who won the Golden Ball award in the FIFA Football World Cup 2018?

    Ans : Luka Modric (Croatia)

"You gain strength, courage and confidence by every experience in which you stop to look fear in the face"

- Eleanor Roosevelt
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.