Basic Facts about Kerala (Pages :86)

  • 31 M.C.Road connects Thiruvananthapuram and ........ ?

    Ans : Angamali
  • 32 The king who shifted the capital of Travancore from Padmanabhapuram to Thiruvanananthapuram?

    Ans : Dharma Raja
  • 33 In 1869, a new secretariat building was constructed in Thiruvananthapuram during the reign of Ayilyam Tirunal under the supervision of Dewan ...... ?

    Ans : T.Madhava Rao
  • 34 In 1888, the legislative council in Travancore started functioning at?

    Ans : Thiruvananthapuram
  • 35 The Kollam - Kottappuram strech of West Coast Canal is known as?

    Ans : National Waterway-3
  • 36 The place in Kerala where China clay is abundant?

    Ans : Kundara
  • 37 The seat of Ilayidathu swaroopam in Travancore history was?

    Ans : Kottarakkara
  • 38 Vallikkavu, where the Ashram of Amritanandamayi is situated is in the district of?

    Ans : Kollam
  • 39 Which of the following place in Kerala is famous for cashew industry?

    Ans : Kollam
  • 40 The famous statue in front of the Govt. Secretariat, Thiruvananthapuram from which the name ‘Statue Junction’ is evolved, is that of?

    Ans : Madhava Rao
  • 41 The southernmost taluk in Kerala?

    Ans : Neyyatinkara
  • 42 Where is Lakshmi Bhai College of Physical Education?

    Ans : Karyavattom
  • 43 In which district is Neyyar Wild Life Sanctuary?

    Ans : Thiruvananthapuram
  • 44 The highest peak in Thiruvananthapuram district?

    Ans : Agasthyamala
  • 45 In which distict the Shendurney wild life sanctuary is situated?

    Ans : Kollam
  • 46 The Alapuzha district was formed in 1957 mainly by the bifurcation of?

    Ans : Kollam
  • 47 Neendakara Azhi connects ...... and Arabian sea?

    Ans : Ashtamudi lake
  • 48 MN Govindan Nair started One Lakh Housing Scheme at?

    Ans : Chithara
  • 49 The place where Duryodhana Temple is situated in Kollam district?

    Ans : Malanada
  • 50 The district with least coastline?

    Ans : Kollam
  • 51 The only district in South Kerala without coastline?

    Ans : Pathanamthitta
  • 52 Which boat race is known as ‘Pooram in Water’?

    Ans : Aranmula boat race
  • 53 Which was the capital of the kingdom of Chempakassery?

    Ans : Ambalappuzha
  • 54 An area in Kerala which is situated below sea level?

    Ans : Kuttanad
  • 55 Karumadikkuttan, a statue obtained from Alappuzha district is believed to be related to?

    Ans : Buddhism
  • 56 Where is Chinnakkada ground situated?

    Ans : Kollam
  • 57 The substance used to make Aranmula mirror?

    Ans : Metal
  • 58 The place where ‘Chilanthi temple’ situated in Pathanamthitta district?

    Ans : Kodumon
  • 59 Mannadi, the place where Velu Thampy Dalawa committed suicide is in the district of?

    Ans : Pathanamthitta
  • 60 The season of Sabarimala pilgrimage?

    Ans : November- January

"The problem is not that there are problems. The problem is expecting otherwise and thinking that having problems is a problem"

- Theodore Rubin
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.