Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 31 ho said “No caste, no religion, no god for man”?

    Ans : Sahodaran Ayyappan
  • 32 The founder of ‘Samathwa Samajam”?

    Ans : Ayya Vaikundar
  • 33 Whois referred to as the “father of muslim renaissance in Kerala”?

    Ans : Vakkom Moulavi
  • 34 In which year Cheramar Mahasabha was founded?

    Ans : 1921
  • 35 Who constructed a temple at Mangalam in 1852 for the avarnas?

    Ans : Arattupuzha Velayudha Panicker
  • 36 Who passed away on the previous day of India becoming a republic?

    Ans : Dr.Palpu
  • 37 Name the social reformer who had contacts with Sree Narayana Guru and Brahmananda Sivayogi?

    Ans : Vagbhatananda
  • 38 “His grandfather Hrishikesan and his father Muthukumaran were great yogis and were migrated to Tamilnadu from Pampumkadu in Malabar during Tipu Sultan’s aggression. Lord Subramanya was their family deity. At the age of 12, he received spiritual initiation from two Tamil Saints, Sachidananda Maharaj and Sri Chitti Paradeshi.”-The person mentioned here is?

    Ans : Thycaud Ayya
  • 39 Who was instrumental in the establishment of “Muslim Aikya Sangham”, a united Muslim forum for all the Muslims of the Travancore, Cochin and Malabar regions?

    Ans : Vakkom Maulavi
  • 40 Who authored Vedadhikara Niroopanam?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 41 The closest disciple of Sree Narayana Guru who advised the followers of Sree Narayana Guru that they should shed the concept of Sree Narayana Guru as a God?

    Ans : Sahodaran Ayyappan
  • 42 The Tamil Renaissance leader who was associated with the Vaikom Satyagraha of 1924-25?

    Ans : E.V.Ramaswami Naicker
  • 43 The mission society that founded Brennen’s College?

    Ans : Basal Mission
  • 44 Name the leader of renaissance who was ousted from his caste for the reason of attending the Ahmedabad Congress Session of 1921?

    Ans : V.T.Bhatatirippad
  • 45 Which organization is related to the publication ‘Service’?

    Ans : Nair Service Society
  • 46 Who became the editor of ‘Yukthivadi’ magazine in 1928?

    Ans : Sahodaran Ayyappan
  • 47 Who was the Chief Minister when the Government of Kerala decided to return the press that had been confiscated in 1910 to the descendants of Vakkom Maulavi, in 1957?

    Ans : E.M.S.Namboothirippad
  • 48 Who founded Ananda Maha Sabha?

    Ans : Brahmananda Swami Sivayogi
  • 49 Who declared that his god and goddess are his organisation?

    Ans : Mannath Padmanabhan
  • 50 “The people who form the Ezhava samajam and Nair samajam are themselves proclaiming that they are non-Brahmins and are of backward class, thereby destroying their eminence and unity”-Who said this?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 51 The king of Travancore issued a proclamation announcing the right of Nadar women to wear upper clothes but on condition that they should not imitate the style of clothing worn by upper class women?

    Ans : Uthram Tirunal
  • 52 The slogan ‘Vayichu Valaruka’ is related to?

    Ans : Granthasala Sangham
  • 53 Who was the groom of the first Namboothiri Widow remarriage?

    Ans : MRB (Mullamangalath Raman Bhattathirippad)
  • 54 The place selected by Narayana Guru when he decided to give up his wandering life and settle down?

    Ans : Varkala
  • 55 The original name of Thycaud Ayya was?

    Ans : Subbarayan
  • 56 Who called Kumaranasan as ‘Chinna Swami’?

    Ans : Dr.Palpu
  • 57 The social reformer related to ‘Villuvandi Yatra’?

    Ans : Ayyankali
  • 58 In which year an agricultural and industrial fair was organised under the initiative of Sree Narayana Guru at Kollam?

    Ans : 1905
  • 59 In which year Kumaranasan became the president of S.N.D.P.Yogam?

    Ans : 1923
  • 60 The first to establish a printing press in Kerala without foreign support?

    Ans : Kuriakode Elias Chavara

"The task of the leader is to get his people from where they are to where they have not been"

- Henry Kissinger
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.