Chemistry (Objective) (Pages :45)

  • 31 Biggest known atom is?

    Ans : Francium (Fr)
  • 32 The unit of measuring mass of an atom is?

    Ans : Atomic Mass Unit (amu)
  • 33 1 atomic mass unit is equal to?

    Ans : 1.6605 x 10^-27 Kg
  • 34 The element used to find amu?

    Ans : Carbon-12
  • 35 Electron is discovered by?

    Ans : J.J. Thomson
  • 36 The name Electron was proposed by?

    Ans : Stoney
  • 37 Charge of an electron?

    Ans : 1.6 x 10^-19C (determined by Millikan)
  • 38 Mass of electron?

    Ans : 9.1 x 10^-31 kg
  • 39 Dual nature of electron?

    Ans : Louis-de-broglie
  • 40 Proton was discovered by?

    Ans : Ernest Rutherford
  • 41 The identity card of an element?

    Ans : Proton
  • 42 The mass of a proton is?

    Ans : 1.672 x 10-27 kg
  • 43 The theory of Proton was presented by?

    Ans : William Prout
  • 44 Neutron was discovered by?

    Ans : James Chadwick in 1932
  • 45 The heaviest fundamental particle of an atom?

    Ans : Neutron
  • 46 The least stable particle?

    Ans : Neutron
  • 47 Chargeless particle of an atom?

    Ans : Neutron
  • 48 The atom without neutron?

    Ans : Protium (Isotope of Hydrogen)
  • 49 Atomic number is?

    Ans : It is the number of protons in the nucleus of an atom
  • 50 Atomic number is denoted by the alphabet?

    Ans : Z
  • 51 Mass number is?

    Ans : The total number of protons and neutrons present in the nucleus of an atom
  • 52 Mass number is denoted by alphabet?

    Ans : A
  • 53 Atomic Theory was propounded by?

    Ans : John Dalton
  • 54 Uncertainty Principle was propounded by?

    Ans : Werner Heisenberg
  • 55 Structure of Atom was discovered by?

    Ans : Niels Bohr
  • 56 Plum Pudding Model was discovered by?

    Ans : J.J. Thomson
  • 57 Wave Mechanics Model was discovered by?

    Ans : Max Planck
  • 58 Electron (-ve charge) was discovered by?

    Ans : J.J. Thomson
  • 59 Proton (+ve charge) was discovered by?

    Ans : Ernest Rutherford
  • 60 Neutron (No charge) was discovered by?

    Ans : James Chadwick

"A leader is a dealer in hope"

- Napoleon Bonaparte
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.