QUESTION CATEGORIES


Biology (Objective) (Pages :32)

  • 31 Name two nitrogen fixing bacteria?

    Ans : Rhizobium & Azetobactor
  • 32 The plants absorbs the element nitrogen in the form of?

    Ans : Nitrates
  • 33 Name the plant that absorbs ammonia directly?

    Ans : Paddy
  • 34 Write an example of nitrogen fixing algae?

    Ans : Cyanobacteria
  • 35 Name the minerals caused by Eutrophication?

    Ans : Nitrogen; phophorus
  • 36 Black gram is very rich in ......?

    Ans : Proteins & carbohydrates
  • 37 Name two insecticides?

    Ans : DDT; BHC
  • 38 Dioxin is a common .........?

    Ans : Weedicide
  • 39 Which scientist coined the term ‘Biology’?

    Ans : Jean Lamarck
  • 40 Which is the monocarpic plant which shows gregarious flowering once in 48 years?

    Ans : Bamboo
  • 41 BHC is the common name of....?

    Ans : Gamaxin
  • 42 Which gas lead to global warming?

    Ans : Carbondioxide
  • 43 Which gas lead to ozone depletion?

    Ans : Chlorofluro carbon
  • 44 What is the term used for the occurrence of more than one type of morphologically different leaves on the same plant?

    Ans : Heterophylly
  • 45 What is cladode?

    Ans : The modification of stem to carry the function of leaf is called cladode. eg: Opuntia
  • 46 What is the male reproductive part of the flower known as?

    Ans : Stamens
  • 47 What is the most common nutritive tissue for the developing embryos in angiosperm known as?

    Ans : Endosperm
  • 48 What is the common name of Agaricus?

    Ans : Mushroom
  • 49 What is cambium?

    Ans : Elongated cells in between xylem and phloem in dicot plants constitute cambium
  • 50 Write the name of the trees which flower only once in a complete life-cycle?

    Ans : Monocarpic
  • 51 Give the name of an organism that derives its nourishment from another living organism?

    Ans : Parasite
  • 52 How do plant cells differ from animal cells?

    Ans : In having cell walls; plastids and large vacuoles
  • 53 Name an organism having characters of both plants and animals?

    Ans : Euglena
  • 54 In which plants the annual rings are absent?

    Ans : Gymnosperms
  • 55 What is the peculiarity of Gymnosperms?

    Ans : They have naked ovules
  • 56 Fruits are not produced in gymnosperms. Why?

    Ans : Because they are without an ovary
  • 57 In gymnosperms; How does pollination takes place?

    Ans : Through Wind
  • 58 Name any polygamous type of plant?

    Ans : Mango
  • 59 What do you mean by IUCN?

    Ans : International Union for Conservation of Nature and Natural Resources
  • 60 Name a plant that forms fruits but no seed?

    Ans : Banana

"Though no one can go back and make a brand new start, anyone can start from now and make a brand new ending"

- Carl Bard
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.