QUESTION CATEGORIES


General Science (Pages :35)

  • 31 What provides energy for all kinds of activities of a cell?

    Ans : Adenosine Triphosphate (ATP)
  • 32 What is called the 'universal biological energy currency'?

    Ans : ATP
  • 33 ATP synthesis takes place in ?

    Ans : Mitochondrion
  • 34 Energy is stored in the mitochondria as ?

    Ans : ATP molecules
  • 35 The physical basis of life is?

    Ans : Protoplasm
  • 36 Chromosome is made up of ?

    Ans : DNA & Proteins
  • 37 Chromosomes; other than the sex chromosomes; are called?

    Ans : Autosomes
  • 38 The Ribosomes are chiefly concerned with the synthesis of ?

    Ans : Protein.
  • 39 Inter-relationship of DNA; RNA and Protein commonly called ?

    Ans : Central Dogma of life.
  • 40 Name the programmed cell death or cells suicide?

    Ans : Apoptosis
  • 41 Which is a process that converts carbon dioxide into organic compounds; especially sugars; using the energy from sunlight?

    Ans : Photosynthesis
  • 42 The structure of DNA was first-deduced by ?

    Ans : J.D. Watson and F.H.Crick in 1953.
  • 43 The study of microorganisms is called ?

    Ans : Microbiology
  • 44 Who discovered microorganisms in 1675?

    Ans : Anton Von Leeuwenhoek
  • 45 Bacteria were first observed by ?

    Ans : Anton Von Leeuwenhoek in 1676.
  • 46 The division of nucleus of a Cell is known as ?

    Ans : Mitosis (Karyokinesis)
  • 47 The term Bacteria was coined by ?

    Ans : Christian Gottfried Ehrenberg in 1838.
  • 48 The viruses eating (destroying) bacteria and were invented by d'Herelle ?

    Ans : Bacteriophages
  • 49 Bacteriology is the study of?

    Ans : Bacteria.
  • 50 "Virus' the term is coined by ?

    Ans : V. Beigerinck; a Dutch microbiologist.
  • 51 The study of viruses is known as ?

    Ans : Virology
  • 52 L.SD. (Lysergic acid diethylamide) is obtained from a fungi; called ?

    Ans : Irgot.
  • 53 Smallest Cell?

    Ans : Pleuro Pneumonia Like organism (PPLO). It is a mycoplasma.
  • 54 HIV is a ?

    Ans : RNA virus.
  • 55 Smallest living thing ?

    Ans : Virus
  • 56 Boiling upto 72oC for at least '15 second then followed by immediate cooling to 4oc and storing at low temperature is called ?

    Ans : Pasteurisation of milk
  • 57 Sericulture is?

    Ans : Rearing of silk worms.
  • 58 Horticulture is?

    Ans : The cultivation of flowers; fruits and ornamental plants.
  • 59 Pisciculture is?

    Ans : The art of rearing fishes.
  • 60 Silviculture is?

    Ans : Forest planting.

"Push yourself to do more and to experience more. Harness your energy to start expanding your dreams. Yes, expand your dreams. Don't accept a life of mediocrity when you hold such infinite potential within the fortress of your mind. Dare to tap into your greatness"

-  Robin S. Sharma,
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.