QUESTION CATEGORIES


Objective General Knowledge (Pages :518)

  • 31 Which was the Princely State which acceeded to the Indian Union after a plebiscite?

    Ans : Junagadh
  • 32 Galvanised iron sheets have a coating of which metal?

    Ans : Zinc
  • 33 Palaeobotany is the branch of botany; what do we study about in this branch?

    Ans : Plant fossils
  • 34 What is the time required by moonlight to reach the earth?

    Ans : 1.3 sec
  • 35 Who wrote Sanskrit Grammar?

    Ans : Panini
  • 36 Which Mahajanapada was situated on the bank of river Godawari?

    Ans : Assaka
  • 37 Journalist’s day was celebrated for the first time all over the country on which date?

    Ans : Oct 1; 1984
  • 38 “The Vedas contain all the truth” was interpreted by which person?

    Ans : Swami Dayanand
  • 39 Which state in India has the largest area under forests?

    Ans : Madhya Pradesh
  • 40 What is the major source of oceanic salinity?

    Ans : Rivers
  • 41 Which property of the elements is a whole number?

    Ans : Atomic number
  • 42 At present the Rajya Sabha consists of how many members?

    Ans : 245
  • 43 Which waterfall in India has the most height?

    Ans : Kunchikal Falls
  • 44 Between which dates there is a continual daylight or summer in the Arctic regions?

    Ans : 21st March to 23rd September
  • 45 Which Directive Principle of State Policy has NOT been implemented so far?

    Ans : Uniform civil code for the citizens
  • 46 Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna?

    Ans : Khan Abdul Ghaffar Khan
  • 47 The word “biodiversity” is a combination of which two words?

    Ans : Biology and diversity
  • 48 Hyder Ali was defeated at porto Novo by which British General?

    Ans : Sir Eyrecoot
  • 49 Who was the largest serving Chief Minister in India?

    Ans : Jyoti Basu
  • 50 Aravalli ranges are an example of which mountains?

    Ans : Residual mountains
  • 51 Who is the author of the book ‘My Country; My Life’?

    Ans : L.K. Advani
  • 52 Economic Planning is a subject of which list?

    Ans : Union List
  • 53 In respect of which states has Union Parliament power to legislate on the subjects of all three lists?

    Ans : Union Territories
  • 54 In the Interim Government formed in the year 1946; who held the portfolio of Defence?

    Ans : Baldev Singh
  • 55 Who was the Finance Minister of India in the Interim Government during 1946-1947?

    Ans : R. K. Shanmukham Chetty
  • 56 Which is the basis of modern periodic table?

    Ans : Atomic number
  • 57 Which is the major silk producing state in India?

    Ans : Karnataka
  • 58 Which is similar to the Taj Mahal in construction?

    Ans : Humayun’s tomb
  • 59 When is International Day for Tolerance; recognized– the UN is observed?

    Ans : 16-Nov-2017
  • 60 Why is tetracycline is used?

    Ans : As anti-plague drug

"You can never cross the ocean until you have the courage to lose sight of the shore"

- Christopher Columbus
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.