Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 571 Jatavallabhar was the teacher of?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 572 Which publication was known as Ezhava Gazette?

    Ans : Vivekodayam
  • 573 The first school of N.S.S. was started at?

    Ans : Karukachal
  • 574 Who founded Akhila Thiruvithamcore Navika Thozhilali Samgham?

    Ans : Dr.Velukutty Araya
  • 575 The years in which Poykayil Yohannan was nominated to Praja Sabha?

    Ans : 1921; 1931
  • 576 Who organised interdining at Kozhikode and called it “Preethibhojanam”?

    Ans : Vagbhatananda
  • 577 “To change the Nampoothiri into human” was the slogan of?

    Ans : Yogakshema Sabha
  • 578 “To change the Nampoothiri into human” was the slogan of which organisation?

    Ans : Yogakshema Sabha
  • 579 What threatening of Ezhava leaders made Dewan Sir C. P. Ramaswami Iyer to compel Maharaja of Travancore to issue the Temple Entry Proclamation?

    Ans : En masse convertion to Christianity
  • 580 Ayyankali passed away in?

    Ans : 1941
  • 581 Who wrote ‘Sthreevidyaposhini’?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 582 Which publication was called ‘Bible of Thiyyas’?

    Ans : Mithavadi
  • 583 Who along with Vallabhasseri Govindan Vaidyar conceived the idea of Sivagiri Theerthadanam and presented it before Sree Narayana Guru?

    Ans : T K Kittan Writer
  • 584 Who led Savarna Jatha from Nagercoil to Thiruvananthapuram?

    Ans : M.E.Naidu
  • 585 Who was the chairman of the Ezhava Mahasabha held at Alapuzha on 27th November, 1932 under the auspices of SNDP Yogam?

    Ans : K.Ayyappan
  • 586 Who founded a school near Arppookkara for depressed classes?

    Ans : Kuriakose Elias Chavara
  • 587 Under whose compulsion C.Kesavan joined Law College Thiruvananthapuram to study law?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 588 The immediate cause of the outbreak of the Liberation Struggle was the introduction of the?

    Ans : Education Bill
  • 589 In which year Mannath Padmanabhan was born?

    Ans : 1878
  • 590 What was the aim of Vaikom Satyagraha?

    Ans : Open the approach road of the temple to avarnas
  • 591 The leaders of renaissance who passed away in the same year of 1924?

    Ans : Chattampi Swamikal and Kumaranasan
  • 592 Which revolt was also called Upper Cloth Rebellion?

    Ans : Channar Revolt
  • 593 Who is called the father of political agitation in Travancore?

    Ans : Barrister GP Pillai
  • 594 In which publication Dr.Palpu wrote with the pen name ‘Thiruvithamkotte Theeyan’?

    Ans : Madras Standard
  • 595 Vaikom Satyagraha lasted for ____months?

    Ans : 20
  • 596 The social activist who was killed in 1874 during a boat journey by a group of upperclass people?

    Ans : Arattupuzha Velayudha Panicker
  • 597 “Brahmasri Sree Narayana Guruvinte Jeevacharitha Samgraham” is written by?

    Ans : Kumaranasan
  • 598 Who is referred to as the “father of muslim renaissance in Kerala”?

    Ans : Vakkom Moulavi
  • 599 The publication ‘Prabuddhakeralam’ was launched by?

    Ans : Agamananda
  • 600 The Visit of Mahathma Gandhi at Vaikom Satyagraha in the year?

    Ans : 1925

"If you can't get a compliment any other way, pay yourself one"

- Mark Twain
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.