QUESTION CATEGORIES


Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 601 All Travancore Joint Political Conference was launched in?

    Ans : 1932
  • 602 The social reformer who was known as ‘Shanmukhadasa’?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 603 Yogakshema Sabha was formed in a meeting held under the presidentship of?

    Ans : Desamangalam Sankaran Namboothirippad
  • 604 Whose mother was Veyilal?

    Ans : Ayya Vaikuntar
  • 605 In which year the prefix ‘Mahakavi’ awarded to Kumaranasan by Madras University?

    Ans : 1922
  • 606 ‘Baalaakalesam’ was autored by?

    Ans : Pandit Karuppan
  • 607 The Malayalam poet who had prominent Buddhist influence in his writings?

    Ans : Kumaranasan
  • 608 Who was the bride of the first Namboothiri Widow remarriage?

    Ans : Uma Antharjnam
  • 609 The author of ‘Martyrdoam of Anasthasiya’?

    Ans : Kuriakose Elias Chavara
  • 610 What type of literary work is ‘Thozhilkendrathilekk’?

    Ans : Drama
  • 611 The date of demise of Sree Narayana Guru?

    Ans : 20.09.1928
  • 612 Who was called ‘Simhala Simham’?

    Ans : C.Kesavan
  • 613 Who led Rajadhani March in 1938?

    Ans : Akkamma Cheriyan
  • 614 Who was the first European disciple of Sree Narayana Guru?

    Ans : Ernest Kirk
  • 615 The founder of National Democratic Congress?

    Ans : Mannath Padmanabhan
  • 616 Who authored ‘Baalaakalesam’?

    Ans : Pandit Karuppan
  • 617 In which branch of medicine Chattampi Swamikal acquired knowledge?

    Ans : Siddha
  • 618 In which year the Goverment of Travancore issued orders to open the approach roads to temples to all avarnas?

    Ans : 1928
  • 619 Who is related to the ‘Bhagavan Karl Marx speech’?

    Ans : C.Kesavan
  • 620 Chattampi Swamikal learnt the art of ‘Hat yoga’ from?

    Ans : Thycaud Ayya
  • 621 The sculptor of the statue of Ayyankali at Vellayambalam in Thiruvananathpuram?

    Ans : Ezra David
  • 622 Who was a disciple of Kollur Krishna Pillai and Pettayil Raman Pillai Asan?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 623 The slogan ‘Travancore for Travancoreans’ is related to?

    Ans : Malayali Memorial
  • 624 Who was the first Vice President of SNDP Yogam?

    Ans : Dr.Palpu
  • 625 The autobiography of Swadeshabhimani K.Ramakrishna Pillai?

    Ans : Ente Naadukadathal
  • 626 The ruler of Travancore who stopped the Kudikkari or Devadasi system?

    Ans : Sethulakshmi Bai
  • 627 Who authored ‘Anandagurugeetha’?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 628 The old name of Nair Service Society?

    Ans : Nair Bhruthya Jana Sangham
  • 629 Who used the pen name ‘Simhalan’?

    Ans : CV Kunjuraman
  • 630 Who took initiative to file a counter memorial in favour of Brahmins, against the Malayali Memorial?

    Ans : Chenkotta Ramayyar

"Each of us has a purpose on the planet and the event of your birth is not an accident"

- Fred Alan Wolf
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.