Basic Science (Objective) (Pages :27)

  • 751 Light year is a measurement of?

    Ans : Stellar distances
  • 752 Very small time intervals are accurately measure by?

    Ans : Atomic clocks
  • 753 One kilometre is equal to how many miles?

    Ans : 0.62
  • 754 kilohertz is a unit which measures?

    Ans : Electromagnetic radio wave frequencies
  • 755 One horse power is equal to?

    Ans : 746 watts
  • 756 'Bar' is the unit of?

    Ans : Atmospheric pressure
  • 757 One Joule is equal to?

    Ans : 107 ergs
  • 758 Kilowatt is a unit to measure?

    Ans : Power
  • 759 Electric current is measure by?

    Ans : Ammeter
  • 760 A chronometer measures?

    Ans : Time
  • 761 Nautical mile is a unit of distance used in?

    Ans : Navigation
  • 762 Which is used as a moderator in nuclear reactor?

    Ans : Graphite
  • 763 Atoms are composed of?

    Ans : Electrons and nuclei
  • 764 In an atomic explosion, enormous energy is released which is due to?

    Ans : Conversion of mass into energy
  • 765 Isotopes are separated by?

    Ans : Distillation
  • 766 The wavelength of X-rays is of the order of?

    Ans : 1 angstrom
  • 767 Mesons are found in?

    Ans : Cosmic rays
  • 768 Which radioactive pollutant has recently drawn to public, due to its occurrence in the building material?

    Ans : Thorium
  • 769 What is the wavelength of visible spectrum?

    Ans : 3900 - 7600 angstrom
  • 770 The isotope of uranium capable of sustaining chain reaction is?

    Ans : U-235
  • 771 The age of most ancient geological formations is estimated by?

    Ans : Uranium - lead method
  • 772 Who suggested that most of the mass of the atom is located in the nucleus?

    Ans : Rutherford
  • 773 The dark lines in the solar spectrum are due to?

    Ans : Absorption of corresponding wavelengths by the outer layers of the sun
  • 774 In an atomic nucleus, neutrons and protons are held together by?

    Ans : Exchange forces
  • 775 'No two electrons in an atom can have the same set of four quantum numbers' is?

    Ans : Pauli's exclusion principle
  • 776 According to Avogadro's Hypothesis, the smallest particle of an element or a compound, that can exist independently, is called ____ .?

    Ans : A molecule
  • 777 Atoms of an element differ from those of all other elements in?

    Ans : Atomic number and electronic configuration
  • 778 Nuclear fission is caused by the impact of?

    Ans : Neutron
  • 779 How many colours the sunlight spectrum has?

    Ans : Seven
  • 780 Which is/are the important raw material(s) required in cement industry?

    Ans : Limestone and Clay

"Only in quiet waters things mirror themselves undistorted. Only in a quiet mind is adequate perception of the world"

- Hans Margolius
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.