Basic Science (Objective) (Pages :27)

  • 781 Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire?

    Ans : Powder type
  • 782 Which is commonly called a 'polyamide'?

    Ans : Nylon
  • 783 Epoxy resins are used as?

    Ans : Adhesives
  • 784 Detergents used for cleaning clothes and utensils contain?

    Ans : Sulphonates
  • 785 Which is used for removing air bubbles from glass during its manufacture?

    Ans : Arsenous oxide
  • 786 Wood is the main raw material for the manufacture of?

    Ans : Paper
  • 787 Rayon is chemically?

    Ans : Cellulose
  • 788 Optic fibres are mainly used for?

    Ans : Communication
  • 789 The major ingredient of leather is?

    Ans : Collagen
  • 790 What are the soaps?

    Ans : Sodium or potassium salts of heavier fatty acids
  • 791 How does common salt help in separating soap from the solution after saponification?

    Ans : By decreasing solubility of Soap
  • 792 In vulcanisation, natural rubber is heated with?

    Ans : Sulphur
  • 793 Deep blue colour is imparted to glass by the presence of?

    Ans : Cobalt oxide
  • 794 Glass is made of the mixture of?

    Ans : Sand and silicates
  • 795 The vast resources of unutilised natural gas can be used in the production of?

    Ans : Fertilisers
  • 796 Paper is manufactured by?

    Ans : Wood; calcium; hydrogen sulphite and resin
  • 797 Gypsum is added to cement clinker to?

    Ans : Decrease the rate of setting of cement
  • 798 Soap is a mixture of sodium or potassium salts of?

    Ans : Monocarboxylic acids
  • 799 The type of glass used in making lenses and prisms is?

    Ans : Flint glass

"Success comes from knowing that you did your best to become the best that you are capable of becoming."

- John Wooden
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.