QUESTION CATEGORIES


Kerala (Pages :39)

  • 61 Who was the first woman in India to reach a high court judgeship?

    Ans : Anna Chandy
  • 62 Who was the first woman judge to be appointed to the Supreme Court of India?

    Ans : Justice M. Fathima Beevi
  • 63 Who was the first Muslim woman to be appointed to the Supreme Court of India?

    Ans : Justice M. Fathima Beevi
  • 64 After retirement justice M. Fathima Beevi became the Governor of?

    Ans : Tamil Nadu
  • 65 Royal Travancore Police was started under the leadership of?

    Ans : OM Bensly
  • 66 Who is regarded as the Father of Modem Kerala Police?

    Ans : OM Bensly
  • 67 Who was the first Inspector General of Police of Kerala?

    Ans : N Chandrasekharan Nair
  • 68 The police department is headed by?

    Ans : SPC-State Police Chief
  • 69 Who was the first DGP of Kerala?

    Ans : Ananthsankar Iyer
  • 70 Which police station has achieved the distinction of becoming the first police station in Kerala to get ISO 9001 : 2008 certification?

    Ans : Kozhikkode town police station
  • 71 Hi·Tech Crime Enquiry Cell; a special unit of the Kerala Police; began its operations on?

    Ans : 5th May 2006
  • 72 The first Women Police Station started functioning in Kozhikode on?

    Ans : 27-Oct-73
  • 73 Janamaithri Suraksha Project was inaugurated?

    Ans : on 26 March 2008
  • 74 Which is the first newspaper of Kerala?

    Ans : Rajyasamacharam' { June 1847 }
  • 75 "Paschimodayam' publication was started by?

    Ans : Herman Gundert in October 1847
  • 76 Who was the editor of ‘Paschimodayam'?

    Ans : Dr. Frederic Muller
  • 77 Kerala Police Academy is at?

    Ans : Ramavarmapuram in Thrissur
  • 78 ; Which is the first college Magazine in the state?

    Ans : Vidyasamgraham {a publication of CMS College started in 1864 }
  • 79 Which is the first newspaper published in 1864 from Kochi?

    Ans : ’Paschimataraka’
  • 80 The newspaper Santishtavadi was published in 1867 from?

    Ans : Kottayam
  • 81 Which newspaper can be hailed as the first systematic newspaper the Malayalam language?

    Ans : Keralamitram from Kochi
  • 82 Who was the publisher Keralamitram newspaper from Kochi?

    Ans : Devji Bhimji a Gujarathi
  • 83 Which was the first weekly in Malayalam?

    Ans : Keralamitram
  • 84 Who was the editor of Kerala Sanchari published from Kozhikode in 1886?

    Ans : Vengayil Kunhiraman Nayar
  • 85 Which is known as the first Sankrit news paper?

    Ans : Vijnanachinthamani
  • 86 Who was the publisher of Vijnanachinthamani; the first Sankrit news paper?

    Ans : Punnasheri Neelakanda Sharma
  • 87 Who was the founder of Kerala Deepika; the first malayalam paper published from Malabar?

    Ans : Chengulathu Kunhirama Menon
  • 88 Who is called the "father of Malayalam Journalism"?

    Ans : Chengulathu Kunhirama Menon
  • 89 Who was the first editor of the Malayali newspaper started in Trivandrum in 1886?

    Ans : C. Krishnapillai
  • 90 Which is the oldest newspaper that is still being published in Kerala?

    Ans : The Deepika

"Don’t live the same year 75 times and call it a life"

-  Robin Sharma
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.