Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 61 From where the Begging March of V.T.Bhatathirippad was started?

    Ans : Thrissur
  • 62 The founder of Cheramar Mahasabha?

    Ans : Pampadi John Joseph
  • 63 Who wrote the play “Marakkudakkullile Mahanarakam” which aimed at the reformation of Namboothiri community?

    Ans : Mullamangalatha Raman Bhatathirippad
  • 64 “I consider it the greatest good fortune of my life to have visited the beautiful Travancore state and met the most venerable saint, Sree Narayana Guru Swami trippadangal” Who wrote these words in the guest book at Sivagiri?

    Ans : - Gandhiji
  • 65 The Ezhava Memorial of 1900 was submitted before?

    Ans : Lord Curzon
  • 66 To which Satyagraha is Arya Pallam is related?

    Ans : Paliyam Satyagraha
  • 67 Whose father is Muthukumaran?

    Ans : Thycaud Ayya
  • 68 Who was also known as ‘Kumara Gurudevan’?

    Ans : Poikayil Yohannan
  • 69 In which year Parvathi Nenminimangalam was born?

    Ans : 1911
  • 70 Vagbhatananda Gurudevar was a disciple of?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 71 Whom Ayyankali considered as his heir in the activities for the welfare of his community?

    Ans : T.T.Kesavan Sasthri
  • 72 K.Ayyappan started the journal ‘Sahodaran’ from?

    Ans : Mattanchery
  • 73 The birth place of Vaikunta Swamikal?

    Ans : Swamithoppe
  • 74 Who led ‘Kallumala (Stone ornament) Agitation”?

    Ans : Ayyankali
  • 75 Whose sisters were Kochu, Thevi and Matha?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 76 From which place the publication of Kerala Kaumudi was started in 1911?

    Ans : Mayyanad
  • 77 Who among the following was a proponent of the Civil Rights Movement in Travancore?

    Ans : T.K.Madhavan
  • 78 The place where Narayana guru is believed to have attained a state of Enlightenment?

    Ans : Maruthwamala
  • 79 In which year Ayya Vaikuntar passed away?

    Ans : 1851
  • 80 The birth place of Chattampi Swamikal?

    Ans : - Kollur (Kannammula)
  • 81 Who exhorted the pilgrims not to go to Kodungallur Bharani as animal sacrifice was cruel, foolish and sinful, that the singing of obscene songs was uncivilized?

    Ans : Sahodaran Ayyappan
  • 82 What was the pet name of Chattampi Swamikal?

    Ans : Kunjan
  • 83 Bodheswaran, Perunnelli Krishnan Vaidhyan, Velutheri Kesavan Vaidhyan, Kumbalath Sanku Pillai etc were grihastha disciples of?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 84 The first in south India to install mirror for worshipping?

    Ans : Ayya Vaikuntar
  • 85 Who wrote “Akilathirat’?

    Ans : Ayya Vaikuntar
  • 86 Who is regarded as the father of the renaissance of Kerala?

    Ans : ) Sree Narayana Guru
  • 87 Who led the starvation march?

    Ans : V.T.Bhatatirippad
  • 88 The Maharaja of Travancore who invited Thycaud Ayya to his palace and became his disciple?

    Ans : Swati Tirunal
  • 89 Sree Narayana Dharma Sangham was registed in?

    Ans : 1928
  • 90 “Oru jathy, oru matham ,oru Daivom” (“Intha ulakathile orae oru jathy than, Orae oru matham than, orae oru kadavul than” ) is the Malayalam translation of Thycaud Ayya’s teaching . Who popularised it?

    Ans : Sree Narayana Guru

"It is love alone that leads to right action. What brings order in the world is to love and let love do what it will"

- Krishnamurti
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.