Chemistry (Objective) (Pages :45)

  • 61 Nucleus(+ve charge)was discovered by?

    Ans : Ernest Rutherford
  • 62 Positron (+ve charge) was discovered by?

    Ans : Carl Anderson
  • 63 Antineutron (No charge) was discovered by?

    Ans : Bruce Cork
  • 64 The combining capacity of one atom to another?

    Ans : Valency
  • 65 Atom is bigger than its nucleus?

    Ans : 105 times
  • 66 Electrons move in a circular path called?

    Ans : Orbit
  • 67 The maximum number of elements in an orbit is?

    Ans : 2
  • 68 The orbit followed by a moving electrons around the nucleus of an atom?

    Ans : Shell
  • 69 The maximum number of electrons in a shell?

    Ans : 2n^2 (n = Number of shell)
  • 70 Smallest particle of a substance having all its properties?

    Ans : Molecule
  • 71 The number of molecules obtained in mole of gas is called 1?

    Ans : Avogadro Number
  • 72 Avagadro Number is?

    Ans : 6.023 x 10^23
  • 73 The term molecule was coined by?

    Ans : Avogadro
  • 74 International mole day is on?

    Ans : October 23
  • 75 What is known as the bricks of Universe?

    Ans : Molecules
  • 76 The SI Unit of the amount of substance?

    Ans : Mole
  • 77 A molecule made up of only\one kind of atom is called?

    Ans : Monoatomic molecule
  • 78 A molecule made up of two kinds of atom is called?

    Ans : Diatomic molecule
  • 79 Substance which is composed of similar I' kind of atoms is called?

    Ans : Elements
  • 80 The scientist who proved that the elements are made up of atoms?

    Ans : John Dalton
  • 81 The term 'elements' was coined by?

    Ans : Robert Boyle
  • 82 The first scientist who gave a definition to element is?

    Ans : Robert Boyle
  • 83 The scientist who gave symbols for elements on the basis of their names?

    Ans : John .J. Berzelius
  • 84 The scientist who classified elements into Metals and Non-metals is?

    Ans : Lavoisier
  • 85 Elements are classified into?

    Ans : Metals; non-metals and metalloids
  • 86 Elements that conduct electricity and heat which tends to lose electrons are called?

    Ans : Metals
  • 87 Elements that do not conduct electricity and heat which tends to accept electrons?

    Ans : Non-Metals
  • 88 Elements showing properties of both metals and non-metals are?

    Ans : Metalloids
  • 89 The international association which gives names of elements?

    Ans : International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC)
  • 90 The headquarters of IUPAC?

    Ans : Zurich (Switzerland)

"Develop success from failures. Discouragement and failure are two of the surest stepping stones to success."

- Dale Carnegie
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.