Basic Science (Objective) (Pages :27)

  • 61 RTF stands for?

    Ans : Rich Text Format
  • 62 The physical devices of a computer system are called as ?

    Ans : Hardware
  • 63 BIOS stands for ?

    Ans : Basic Input/Output System
  • 64 The first real mechanical calculating machine is ?

    Ans : Pascaline.
  • 65 World's first woman computer programmer ?

    Ans : Augusta Ada King Ada Lovelace
  • 66 The first programmable machine ever designed is ?

    Ans : Analytical Engine.
  • 67 The Difference Engine, was made by ?

    Ans : Charles Babbage.
  • 68 First commercial computer is called?

    Ans : UNIVAC
  • 69 Email was introduced by ?

    Ans : Ray Tomilson
  • 70 Founders of' Yahoo are?

    Ans : Jerri Yang and David Filo
  • 71 Uniform Resources Locator (URL) is an electronic address that identifies a?

    Ans : Website.
  • 72 Who is the creator of PASCAL language?

    Ans : Nikalus Writh
  • 73 HTTP stands for?

    Ans : Hyper Text Transfer Protocol
  • 74 Name the translatory program which translates the high level language into machine language before running the program?

    Ans : COMPILER
  • 75 Programme 150 is the first Robert developed by ?

    Ans : C-DAC
  • 76 CAT stands for ?

    Ans : Computerised Auxial Tomography
  • 77 First Techno park in India is in ?

    Ans : Trivandrum.
  • 78 Information Technology Act was enacted in India in?

    Ans : 2000
  • 79 The first Internet movie is ?

    Ans : Heart Beat.
  • 80 Which is the first Bank in India to get online Banking facility?

    Ans : HDFC
  • 81 1st IT University of India was?

    Ans : J.P.University.
  • 82 HFC-2M was the first computer installed in India in?

    Ans : Kolkata in 1955.
  • 83 The first computer graphics used movie is ?

    Ans : TRON (1982)
  • 84 The first film which uses the morphing ?

    Ans : WllLOW;
  • 85 The first computer magazine 'Computers and Automation' first published by ?

    Ans : Edmund Berkely in 1950.
  • 86 The first known computer game is?

    Ans : Space War
  • 87 Who is known as Father of Video games?

    Ans : Ralph Baer.
  • 88 The first Super Computer installed in India is?

    Ans : Cray X-MP -14(Made in USA)
  • 89 India's first private Internet Service Provider(ISP) was?

    Ans : Satyam Infoway Ltd.
  • 90 The first computer animated news reader ?

    Ans : ANANOVA(Russia)

"Don't give up! It's not over. The universe is balanced. Every set back bears with it the seeds of a come back"

- Steve Maraboli,
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.