Constitution of India (Objective) (Pages :14)

  • 61 By which constitutional amendment and when Right to Property was excluded from fundamental rights list?

    Ans : 44th Amendment in 1978
  • 62 By which constitutional amendment article 31-C inserted into the Directive Principles of State Policy?

    Ans : 25th Amendment Act of 1971
  • 63 By which constitutional amendment Konkani, Manipuri and Nepali included as Official Languages?

    Ans : Amending of schedule 8 by 71st amendment in 1992
  • 64 By which constitutional amendment Sikkim became a state of Indian Union in 1975?

    Ans : 36th Amendment
  • 65 By which procedure the President of India may be removed before the expiry of the term?

    Ans : Impeachment
  • 66 By which legislation India and Pakistan were divided as two independent nations?

    Ans : Indian Independence Act 1947
  • 67 Citizenship provisions are enshrined in the Constitution in:?

    (A) Part II
    (B) Articles 5-11

    Ans :()

  • 68 Constituent Assembly is based on which structure?

    Ans : Unicameral
  • 69 Constitutionally who is the second powerful person in India?

    Ans : Vice-President
  • 70 Currently there are how many fundamental rights are recognized by the Indian constitution?

    Ans : There are six fundamental rights- 1) Right to equality 2) Right to freedom 3) Right against exploitation 4) Right to freedom of religion 5) Cultural and educational rights 6) Right to constitutional remedies
  • 71 Department of Border Management is a Department of which one of the following Union Ministries?

    Ans : Ministry of Home Affairs
  • 72 Details on how citizenship may be acquired and terminated are enumerated in:?

    (A) the Citizenship Act
    (B) 1955

    Ans :()

  • 73 Directive principles of state policy in Indian Constitution has been adopted from which country?

    Ans : Ireland
  • 74 Distribution of power between Union and state govt policy borrowed from which nation?

    Ans : Canada
  • 75 District Judges in a State are appointed by the?

    Ans : Governor
  • 76 Dr Ambedkar had said that Article ___ should normally remain a 'dead letter' and would be used only in the 'last resort'.?

    Ans : 356
  • 77 Dr. Ambedkar had said the "Article ___ should normally remain a 'dead letter' and would be used only in the 'last resort'.?

    Ans : 356
  • 78 During a Financial Emergency, all Money Bills passed by State Legislatures require the consent of the?

    Ans : President
  • 79 Extradiction means:?

    Ans : delivering a foreign national for the trial of offences
  • 80 Father of local self-government in India is:?

    Ans : Lord Ripon
  • 81 For moving a resolution to remove the Speaker from his office, a prior notice of at least __ days has to be given.?

    Ans : fourteen
  • 82 For the enforcement of Fundamental Rights, the Supreme Court may issue:?

    Ans : writ
  • 83 'For the Final Bid of for power' was the pamphlet of?

    Ans : P.C.Joshi (1945)
  • 84 For the Union Territories which have no legislatures of their own laws are enacted by the?

    Ans : Union Parliament
  • 85 'Franchise' means the?

    Ans : right to vote
  • 86 Fundamental duties have been added in the Constitution by 42nd Amendment Act, 1976 in accordance with the recommendations of:?

    Ans : Swaran Singh Committee
  • 87 Fundamental Duties were incorporated in the Indian Constitution in the year?

    Ans : 1976
  • 88 Holding a 'Bandh' was declared illegal for the first time in India by?

    Ans : Kerala High Court
  • 89 How long earlier the World War II had ended before the Indian Constitution came into effect in 1950?

    Ans : World War II had ended 5 years earlier in 1945
  • 90 How long it took to drafting the Constitution of India?

    Ans : 3 years

"Everything is hard before it is easy"

-  Johann Wolfgang von Goethe
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.