QUESTION CATEGORIES


General Science (Pages :35)

  • 61 Apiculture is

    Ans : Honey making.
  • 62 Viticulture is?

    Ans : Grape cultivation.
  • 63 Vermiculture is?

    Ans : Breeding of worms useful to farmers.
  • 64 Floriculture is?

    Ans : Cultivation of flowering plants.
  • 65 Arboriculture is?

    Ans : Cultivation of tree and vegetables.
  • 66 Whis is the Smallest seeds?

    Ans : Orchid seeds
  • 67 Whis is the Largest leaf?

    Ans : Victoria regia
  • 68 India's national flower ?

    Ans : Lotus
  • 69 Whis is the Largest flower ?

    Ans : Rafflesia
  • 70 Whis is the Smallest flower?

    Ans : Wolffia or duck weed
  • 71 Whis is the Oldest living plant of the world ?

    Ans : Pinus
  • 72 What is the Study of trees ?

    Ans : dentrology
  • 73 Whis is the Largest trees in plant world ?

    Ans : Conifers
  • 74 TheFive kingdoms are Monera; Protista; Fungi; Plants and Animals. Five kingdom classification was developed by ?

    Ans : R.H.Whittaker
  • 75 Which together constitute the plants and animals of a region?

    Ans : Flora and Fauna
  • 76 The part of the earth and its atmosphere that is capable of supporting living things is?

    Ans : Biosphere.
  • 77 Conversion of atmospheric nitrogen into useful compounds like nitrates with the help of bacteria and fungi is known as ?

    Ans : Nitrogen Fixation
  • 78 The profuse amount of pollen grains liberated by pine forests at the time of pollination during the months of March-ApriI is referred to as ?

    Ans : Sulphur Showers.
  • 79 Araucaria embricate a gymnosperm plant is commonly known as ?

    Ans : 'Monkey's Puzzle'
  • 80 Litmus is obtained from?

    Ans : Lichen
  • 81 Cloves are dried flower buds of which plant?

    Ans : Syzygium aromaticum.
  • 82 The native place of potato; a tuber crop; is?

    Ans : America
  • 83 Vanilla; flavouring material; is extracted from the fruit of which orchid?

    Ans : Vanilla planlifolia.
  • 84 Rubber is obtained from the latex of ?

    Ans : Hevea brasiliensis.
  • 85 Cotton; jute; silk; wool; etc are natural fibres while _______is a an artificial fibre?

    Ans : Nylon
  • 86 What is the method of producing plants from minute plant fragments?

    Ans : Tissue culture
  • 87 Insectivorous plants obtain nitrogen from ?

    Ans : animal bodies.
  • 88 DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) and RNA (Ribo Nucleic Acid) are the two kinds of ?

    Ans : Nucleic Acids.
  • 89 Organisms which obtain heir food from non-living material in their environment are called ?

    Ans : Saprophytes
  • 90 which grow in soil?

    Ans : Terrestrial

"Success is the sweetest revenge"

- Vanessa Williams
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.