QUESTION CATEGORIES


Objective General Knowledge (Pages :518)

  • 61 Which of appointment is not made by the President of India?

    Ans : Speaker of the Lok Sabha
  • 62 How are the Himalayan rivers?

    Ans : Snow fed
  • 63 On which date was Mahatma Gandhi assassinated?

    Ans : January 30; 1948
  • 64 What is the role of in the rabbit and horse; the appendix?

    Ans : It helps in digestion of cellulose
  • 65 By whom was the temple of Konark built?

    Ans : Narsimha of the Eastern Ganges
  • 66 Which chamber of human heart pumps fully oxy; genated blood to aorta and hence to the body?

    Ans : Left Ventricle
  • 67 Who is competent to prescribe conditions as for acquiring Indian citizenship?

    Ans : Parliament
  • 68 Which polymer is widely used for making bullet proof material?

    Ans : Polyethylene
  • 69 Which President of-India served for two terms?

    Ans : Rajendra Prasad
  • 70 The first Muslim conquest of the Hindu Kingdoms of Deccan was effected by whose forces?

    Ans : Alauddin Khilji
  • 71 Which animal was known to ancient Vedic people?

    Ans : Lion
  • 72 Which sets of cities is located on the reference longitude for Indian standard time?

    Ans : Kakinanda-Pondicherry
  • 73 Charles Correa has distinguished himself in which field?

    Ans : Architecture
  • 74 Who is known as the Ught of Asia?

    Ans : Lord Buddha
  • 75 Where is the headquarters of Food and Agriculture Organisation?

    Ans : Rome
  • 76 Who was the Mughal Emperor to have lifted the Jaziya on Hindus?

    Ans : Akbar
  • 77 What does the outermost whorl of Bougainvillea flower consist of?

    Ans : Bract
  • 78 Energy transferred to a person through gamma rays is measured in by which unit?

    Ans : Roentgens
  • 79 To a space traveller on moon; how does the lunar sky during day time appear?

    Ans : Black
  • 80 In which process the internal energy of a system remains constant?

    Ans : Isothermal
  • 81 Where are Tapovan and Vishnugarh Hydroelectric Projects located?

    Ans : Uttarakhand
  • 82 Mercury is transported in metal containers made of which metal?

    Ans : Iron
  • 83 The President of the Indian Union has the same constitutional authority as which country?

    Ans : British Monarch
  • 84 Rajiv Gandhi National Flying Institute is has been established in which State?

    Ans : Maharashtra
  • 85 Which is the God who is the most prominent in ‘Rigaveda’?

    Ans : Indra
  • 86 With which can Radio wave of constant amplitude be generated?

    Ans : Oscillator
  • 87 What is the growth movement in plant due to light called?

    Ans : Phototropism
  • 88 Feroz Gandhi Award; is given for outstanding performance in which field?

    Ans : Journalism
  • 89 Who was first President of U.S.A. to visit India?

    Ans : D. W. Eisenhower
  • 90 Which was the Sultan who called himself Naib-i-Khudai or Deputy of the God;?

    Ans : Balban

"Help me never to judge another until I have walked a mile in his moccasins"

- Indian prayer
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.