QUESTION CATEGORIES


Constitution of India (Objective) (Pages :14)

  • 91 How long the National Emergency can be imposed?

    Ans : Six months. May be extended by six month on Parliamentary approval.
  • 92 How long the President’s rule can be continued as per constitution?

    Ans : 3 Years on approval of Parliament in every 6 months.
  • 93 How many days-time is given for the candidates to file their nominations from the date of notification of the election?

    Ans : 8 Clays
  • 94 How many languages have been originally listed in the Eighth Schedule of the Constitution of India?

    Ans : 14
  • 95 How many languages have so far been included in the Eighth Schedule of our Constitution?

    Ans : 22
  • 96 How many members are appointed by the President to the Rajya Sabha?

    (A) 12 Members(Specially qualified in different field like art
    (B) science or literature)

    Ans :()

  • 97 How many members are nominated by the Governor in the Legislative Council of a State?

    Ans : 1/12 of the total membership
  • 98 How many members of the Lok Sabha must support a motion of 'no confidence' in the government, before it can be admitted by the Speaker?

    Ans : 50
  • 99 How many members of the Rajya Sabha are nominated by the President of India?

    Ans : 12
  • 100 How many members were there in Constituent Assembly?

    Ans : 389
  • 101 How many National Emergency has been declared so far:?

    Ans : thrice
  • 102 How many Parliamentary Constituencies are there in the Union Territory of Puducherry?

    Ans : One
  • 103 How many Schedules did the original Constitution of India contain?

    Ans : 8
  • 104 How many sessions are conducted by Parliament each year?

    Ans : Three sessions – a) Budget session b) Monsoon session c) Winter session
  • 105 How many times and when the preamble has been amended so far?

    Ans : So far the preamble has been amended only once. On 18 December 1976 during the time of Emergency in India in Prime Ministership of Indira Gandhi
  • 106 How many times has the proclamation of National Emergency been enforced in India?

    Ans : Three times
  • 107 How the constitution empowers by the 68th amendment of article 356 in 1991?

    Ans : Article 356 amended to permit President’s rule up to five years in the state of Punjab.
  • 108 How the Lok Sabha MPs are elected ?

    Ans : The Lok Sabha MPs are directly elected by Indian public voting through Lok Sabha Election
  • 109 How the members of Constituent Assembly were elected by?

    Ans : By a single transferable votting system
  • 110 How the Rajya Sabha MPs are elected by?

    Ans : Rajya Sabha MPs(Member of Parliament) are elected by the members of All the State Legislative Assembly
  • 111 How the Sarkaria Commission is related to Indian Constitution?

    Ans : Sarkaria Commission can supervise the required changes of the constitution and the balance of power between state and central governments. Ranjit Singh Sarkaria is the head of this commission
  • 112 Human trafficking and forced labour are the punishable offence by law under which article?

    Ans : Article 23
  • 113 If a stay order has been granted by the High Court in a case, the application of the affected party by such an order shall be disposed of by the High Court within a period of?

    Ans : Two week
  • 114 In Indian legislature how many seats there in Lok Sabha?

    Ans : 545 Seats
  • 115 In Parliamentary System how many seats are there in Rajya Sabha?

    Ans : 245 Seats
  • 116 In Parliamentary term 'Crossing the Floor' means?

    Ans : Leaving the opposition to join the party in power or vice-versa by a Parliamentarian
  • 117 In the Indian Constitution article 45 deals with which issue?

    Ans : Article 45 ensures Provision for free and compulsory education for children
  • 118 In the Indian Constitution article 48-A deals with which issue?

    Ans : Article 48-A ensures Protection and improvement of environment and safeguarding of forests and wildlife
  • 119 In which State in India, is a certain amount of grants paid out of the Consolidated Fund of the State for the maintenance of some Hindu temples and shrines, as per the provisions of the Constitution?

    Ans : Tamilnadu
  • 120 Indian Constitution was amended for the first time in:?

    Ans : 1951

"Believe you can and you're halfway there"

- Theodore Roosevelt
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.