QUESTION CATEGORIES


Kerala (Pages :39)

  • 91 In which year the publication of Deepika was started from Kottayam under the name Nasrani Deepika?

    Ans : 1887
  • 92 In which year did Deepika become a full fledged daily?

    Ans : 1938
  • 93 Which is Kerala's first literary magazine?

    Ans : Vidya Vilasini (in 1881)
  • 94 Which is known as the first women's magazine?

    Ans : Kairali Suguna Bodh {published in 1887 }
  • 95 Vidyavinodini; the second literary magazine; was published in 1889 from?

    Ans : Thrissur {under the editorship of CP. Achutamenon and Vengayil Kunhirama Nayanar}
  • 96 Which was the literary magazine co-sponsored by Kunhikuttan Thampuran and Appan Thampuran?

    Ans : Rasika Ranjini
  • 97 Who was the first editor of 'Vivekodayam' started by SNDP on l3 May 1904?

    Ans : Mahakavi Kumaran Asan
  • 98 Who started ‘Mitavadi magazine’ from Tellicherry in 1907?

    Ans : Moorkoth Kumaran
  • 99 Mahakavi Kurnaranasan's famous poem ‘Veena Poovu’ was first published in?

    Ans : Mitavadi In 1913
  • 100 In which year The Malayala Manorama weekly started its publication from Kottayam?

    Ans : 1888
  • 101 Which news paper was the first in India owned and published by a joint stock company?

    Ans : The Malayala Manorama
  • 102 When Swadeshabhimani K Ramakrishna Pillai was exiled from Travancore in 1910 who was the Diwan of Travancore?

    Ans : P Rajagopalachari
  • 103 Which book is known as the first book on journalism in the Malayalam language?

    Ans : Vrithantha Pathra Pravarthanam (1912)
  • 104 Who is the author of ‘Vrithantha Pathra Pravarthanam’ the first book on journalism in Malayalam?

    Ans : Swadeshabhimani K Ramakrishna Pillai
  • 105 Which is the first the biography of Karl Marx in any Indian language?

    Ans : Karl Marx (1912) written by Swadeshabhimani K Ramakrishna Pillai
  • 106 Who was the first editor of Malayalam Manorama?

    Ans : Kandathil Varghese Mappilai
  • 107 In which year the Malayalam Manorama was converted to a daily?

    Ans : 1928
  • 108 Who founded Kerala Kaumudi in 1911?

    Ans : C V Kunhiraman with K Sukumaran
  • 109 Mathrubhumi was founded by?

    Ans : K P Kesava Menon in 1923 from Kozhikode
  • 110 Mathrubhumi became a daily on?

    Ans : 6-Apr-30
  • 111 Which is the first Malayalam newspaper that started its internet edition?

    Ans : Deepika in 1997
  • 112 Who was the founder of Mangalam; a monthly; in 1969 from Kottayam?

    Ans : M C Varghese
  • 113 Which newspaper is known as the voice of the Muslim League?

    Ans : Chandrika
  • 114 Publication of Chandrika was started in1932 from?

    Ans : Thalassery
  • 115 Malayalam Radio Broadcasting was started for first time in 1939 from?

    Ans : Chennai
  • 116 In which year Travancore Broadcasting station was merged with All India Radio Network?

    Ans : 1st April 1950
  • 117 Who was popularly known as Radio Ammavan?

    Ans : P K Veera Raghavan Nair
  • 118 In which year Kozhikode Radio station was started?

    Ans : 1950
  • 119 In which year Thrissur Radio station was started?

    Ans : 1954
  • 120 Kerala's first private PM station Radio Mango 91.9 was launched on?

    Ans : 29 November 2007 in Kozhikode

"Stop blaming outside circumstances for your inside chaos"

-  Steve Maraboli
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.