Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 91 Who, on the basis of logical reasoning rejected all existing religions and at the same time established a new religion called ‘Aananthamath’?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 92 The author of ‘Udhyanavirunnu’?

    Ans : Pandit Karuppan
  • 93 Who was the king of Travancore when Vaikom Satyagraha was started?

    Ans : Sri Mulam Tirunal
  • 94 Who was called the ‘Lincoln of Kerala’?

    Ans : Pandit Karuppan
  • 95 Brahmananda Swami Sivayogi was born in?

    Ans : 1852
  • 96 Who advised Dr. Palpu to associate with some spiritual person in his effort to fight for the rights of the Ezhavas?

    Ans : Vivekananda
  • 97 The king of Travancore who issued Temple Entry Proclamation?

    Ans : Chithira Tirunal
  • 98 Which publication was called ‘Ezhava Gazette’?

    Ans : Vivekodayam
  • 99 From whom Mannath Padmanabhan received the Bharat Kesari honour?

    Ans : Dr.Rajendra Prasad
  • 100 The mouth piece of Kerala Grantha Sala Sangham?

    Ans : Granthalokam
  • 101 The place where Ayyankali started a ‘Kudippallikkoodam’ for the depressed classes in 1905?

    Ans : Venganur
  • 102 In which year K.Ayyappan was elected to Kochi legislature?

    Ans : 1928
  • 103 The prompt explanation of which by Chattampi Swamikal was appreciated by Swami Vivekananda when the latter visited Kerala?

    Ans : Chinmudra
  • 104 Whose wife was Kamalammal?

    Ans : Thycaud Ayya
  • 105 Who introduced Thycaud Ayya to Sree Narayana Guru?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 106 Who is related to the pen name ‘Thiruvithamkotte Theeyan’?

    Ans : Dr.Palpu
  • 107 Who studied at the ‘Patasala’ of Pettayil Raman Pillai asan and became the monitor of the class?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 108 The Goverment of Travancore issued orders to open the approach roads to temples to all avarnas in the year?

    Ans : 1928
  • 109 The importance of 13th May, 1935 in the history of Travancore?

    Ans : Kozhanchery Speech
  • 110 Who started the publication of a journal called ‘Abhinava Kerala’?

    Ans : Vagbhatananda
  • 111 The founder of Kerala Granthasala Sangham?

    Ans : P.N.Panicker
  • 112 Which community was profoundly influenced by the ideals of Chattampi Swamikal?

    Ans : Nair
  • 113 At the time of his demise, Swadeshabhimani K.Ramakrishna Pillai was a resident of?

    Ans : Kannur
  • 114 Nirvritipachakam was written by?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 115 Who wrote Sivasathakam?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 116 Who formed an organization named Uralungal Koolivelakkarude Paraspara Sahayya Sangham(ULCCS ) as part of his social revolutionary mission to fight the caste barriers?

    Ans : Vagbhatananda
  • 117 Who established ‘Muslim Printing House’?

    Ans : Vakkom Maulavi
  • 118 The first leader of Ezhavas to organise them into a community?

    Ans : Dr.Palpu
  • 119 “Freedom alone is nectar divine; Freedom is life itself; To a self-respecting people Slavery is more terrible than death”- Who wrote these lines?

    Ans : Kumaranasan
  • 120 Who authored ‘Keralam-Malayalikalude Mathrubhumi’?

    Ans : EMS Namboothirippad

"Those who turn good organizations into great organizations are motivated by a deep creative urge and an inner compulsion for sheer unadulterated excellence for its own sake"

- Jim Collins
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.