Chemistry (Objective) (Pages :45)

  • 91 The most abundant element in the universe?

    Ans : Hydrogen
  • 92 The second most abundant element in the universe?

    Ans : Helium
  • 93 The only radio active element in liquid form?

    Ans : Francium
  • 94 The only radio active element in gaseous form?

    Ans : Radon
  • 95 The most electro positive stable element?

    Ans : Cesium
  • 96 The combination of two or more elements . is called?

    Ans : Compounds
  • 97 The separation of a compound into its elements by chemical means is called?

    Ans : Analysis
  • 98 The formation of a compound by the union ; of elements is called?

    Ans : Synthesis Examples: Water; Steam; Salt etc. .
  • 99 The recently discovered chemical compound for the treatment of cancer?

    Ans : Cisplatin
  • 100 The element which forms largest number of compounds?

    Ans : Carbon
  • 101 The second element which forms largest number of compounds?

    Ans : Hydrogen
  • 102 Two or more substances (elements or compounds or both) that do not combine chemically during the mixing?

    Ans : Mixtures
  • 103 The two kinds of mixtures are:?

    Ans : Heterogeneous mixture and Homogeneous mixture
  • 104 A mixture of two faces of the matter is called?

    Ans : Colloid Eg : Emulsion; Aerosols; Fog; Mt1k
  • 105 A colloidal solution formed between two liquids is called?

    Ans : Emulsion
  • 106 A colloid formed between gas particles and liquid or solid particles?

    Ans : Foam
  • 107 Colloid which contains particles of liquid or solid dispersed in gas?

    Ans : Aerosol
  • 108 Atoms of the same element having same atomic number and different mass number are known as?

    Ans : Isotopes
  • 109 Isotope was discovered by?

    Ans : Frederick Soddy
  • 110 Which isotope is used to determine the age of fossils ?

    Ans : Carbon 14 $
  • 111 Which isotope is used for the treatment of cancer ?

    Ans : Cobalt60$
  • 112 Which isotope is used for the treatment of skin cancer ?

    Ans : Phosphorous 32
  • 113 Which isotopes are used as medicine?

    Ans : Oxygen 15; Iodine - 131
  • 114 Isotopes differ in the number of?

    Ans : Neutrons
  • 115 The isotopes of hydrogen are?

    Ans : Protium; Deuterium; Tritium
  • 116 Elements having same mass number and different atomic number are known as?

    Ans : Isobars Eg: calcium – 40; Argon - 40
  • 117 The term Isobars was suggested by?

    Ans : Alfred Walter Stewart
  • 118 Atoms of elements having same number of neutrons are called?

    Ans : Isotones eg : Helium
  • 119 The term Isotones was formed by?

    Ans : K.Guggenheimer
  • 120 Compounds with same molecular formula but different structures are known as?

    Ans : Isomers Eg: Glucose

"This above all; to your own self be true"

- William Shakespeare
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.