Basic Science (Objective) (Pages :27)

  • 91 Name the first known Personal Computer?

    Ans : The Altair (1975)
  • 92 First generation electronic computers were built with?

    Ans : Vacuum tubes.
  • 93 The second generation computers were built with ?

    Ans : Semiconductors.
  • 94 The third generation computers were built with?

    Ans : Integrated circuits.
  • 95 The fourth generation computer use ?

    Ans : Very Large Scale Integration (VLSI) normally called 'Miracle Chips'.
  • 96 The fifth generation computers (present day)use ?

    Ans : Artificial Intelligence.
  • 97 The first electronic computer which could store programs in the memory 'EDVAC' (Electronics Discrete Variable Computer) was invented by ?

    Ans : John Von Neumann in 1945
  • 98 Who invented the Compact Disc?

    Ans : James T. Russell
  • 99 Name the first digital computer designed by Howard Alken?

    Ans : 'Harvard Mark l
  • 100 Name of the National School Computerisation Programme is ?

    Ans : Vidya Vahini.
  • 101 Which is the first state to introduce e-mail system in Govt. Office?

    Ans : Goa
  • 102 The first IT Park in the Private Sector in Kera1a is ?

    Ans : The Muthoot Technopolis.
  • 103 Name computer literacy programme launched in Malappuram District in Kerala?

    Ans : Akshaya Project
  • 104 Name the first Super computer made by Seymour Cray, the father of super computer?

    Ans : UNIVAC 1103
  • 105 Who is the founder of Twitter ?

    Ans : Ivan Williams
  • 106 Who is the founder of Facebook?

    Ans : Mark Zukerberg
  • 107 'Java' programming languages is developed by ?

    Ans : James Gosling
  • 108 The acronym DBMS stands for what?

    Ans : Data Based Management System
  • 109 Data that is copied from an application is stored in the ?

    Ans : Clipboard
  • 110 A person who used his or her expertise to gain access to other computers to get information illegally or to do damage is called ?

    Ans : Hacker
  • 111 What is correcting errors in a program is called?

    Ans : Debugging
  • 112 Alpha-keratin is a protein present in which thing?

    Ans : Wool
  • 113 Which of the following is used as ‘a moderator in nuclear reactor?

    Ans : Graphite
  • 114 Which planet looks reddish in the night sky?

    Ans : Mars
  • 115 In 1610, Galileo Galilei discovered four moons of which planet?

    Ans : Jupiter
  • 116 Which element that does not occur in nature but can be produced artificially?

    Ans : Plutonium
  • 117 Which can be used for biological control of mosquitoes?

    Ans : Gambusia
  • 118 In which technology do Cryogenic engines find applications?

    Ans : Rocket technology
  • 119 Which instrument used for finding out wind-direction?

    Ans : wind vane
  • 120 Which vitamin is considered to be a hormone?

    Ans : D

"The trick is not how much pain you feel but how much joy you feel. Any idiot can feel pain. Life is full of excuses to feel pain, excuses not to live; excuses, excuses, excuses"

- Erica Jong
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.