QUESTION CATEGORIES


General Science (Pages :35)

  • 91 Name the Plants grow in water?

    Ans : Hydrophytes
  • 92 The plants which perch on other plants but do not take nourishment from them ?

    Ans : Epiphytes
  • 93 Plants that grow in a dry habitat like deserts and can survive without moisture?

    Ans : Xerophytes.
  • 94 Plants that depend on other plants for their nourishment. They lack chlorophyll and thus cannot make their own food are called ?

    Ans : Parasitic eg: bacteria; fungi.
  • 95 Plants which trap insects and other small creatures on their sticky leaves?

    Ans : Carnivorous plants Ex Venus- fly trap
  • 96 The science of classifying organisms is called ?

    Ans : Taxonomy.
  • 97 Whch is the world's most ferocious fresh water fish?

    Ans : Piranha
  • 98 World habitat day is ?

    Ans : 1st Monday of October
  • 99 The vegetation of deserts is called ?

    Ans : Xerophytes
  • 100 Plants which grow in saline water are called?

    Ans : Halophytes.
  • 101 Plants growing well in full sunlight are called?

    Ans : Helio-phytes.
  • 102 Plants which grow luxuriantly in rainy season and shed all leaves in summer are called?

    Ans : Tropophytes.
  • 103 Plants growing on acidic soil is called?

    Ans : Oxylophytes
  • 104 Plants growing on rocks?

    Ans : Lithophytes
  • 105 Plants growing in marsh are called?

    Ans : Helophytes.
  • 106 Method of cultivating plants without using soil but by using nutrient solution?

    Ans : Hydroponics
  • 107 Largest ape is ?

    Ans : Gorilla
  • 108 Tallest animal on earth is ?

    Ans : Giraffe
  • 109 Largest reptile is?

    Ans : Crocodile
  • 110 Lowest recorded temperature for a human being to survive?

    Ans : 20.30C
  • 111 Fastest Animal on earth is ?

    Ans : Cheetah (speed 60-63 km/hr)
  • 112 Smallest bird is?

    Ans : Humming bird
  • 113 Largest bird is?

    Ans : North African Ostrich
  • 114 Largest mammal (animal) is?

    Ans : Blue Whale (wt. 209 tones)
  • 115 Largest land animal is ?

    Ans : African Elephant (wt. 7 tones)
  • 116 The hormone which helps in flowering of plants?

    Ans : Florigen
  • 117 The plant hormone that controls fruit ripening is?

    Ans : Ethylene
  • 118 Seed dormancy is due to ?

    Ans : Abscisic acid
  • 119 The process by which green plants manufacture food in the form of carbohydrates by using water; CO2 and sunlight is ?.

    Ans : PHOTOSYNTHESIS
  • 120 Oxygen balance in the atmosphere is maintained through the process of ?

    Ans : Photosynthesis.

"Management is doing things right; leadership is doing the right things"

- Peter F. Drucker
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.