Chemistry (Objective) (Pages :45)

  • 1291 The number of waves made by an electron moving in an orbit having maximum magnetic quantum number is +3?

    Ans : 4
  • 1292 The number of atoms present in 21.6 gram of silver (atomic weight = 108) are same as the molecules in?

    Ans : 12 moles of KMnO4
  • 1293 The National Chemical Laboratory is situated in?

    Ans : Pune
  • 1294 The mass number of an atom is equal to?

    Ans : the number of nucleons
  • 1295 The maximum number of covalent formed by nitrogen is?

    Ans : 4
  • 1296 The formula C6H5-CO-CH3 represents?

    Ans : Acetophenone
  • 1297 The metal that is usually extracted from sea water is?

    Ans : Mg
  • 1298 The method of concentrating the ore which makes use of the difference in density between ore and impurities is called?

    Ans : levigation
  • 1299 The inert gases are ____ in water?

    Ans : sparingly soluble
  • 1300 The molecular formula of phosphorous is?

    Ans : P4
  • 1301 The names of the scientists; Newlands; Mendeleev; and Meyer are associated with the development of?

    Ans : periodic table of contents
  • 1302 Bosch Process is used for the industrial preparation of is related to?

    Ans : Hydrogen
  • 1303 Caster process is related to?

    Ans : Sodium
  • 1304 Down’s process is related to?

    Ans : Sodium
  • 1305 Nelson cell is related to?

    Ans : Sodium Hydroxide (NaOH)
  • 1306 Caster Kellner cell is related to?

    Ans : Sodium Hydroxide (NaOH)
  • 1307 Lowing process is related to?

    Ans : Sodium Hydroxide (NaOH)
  • 1308 Solvay process is related to?

    Ans : Sodium carbonate (Na2CO3) & Bicarbonate of Soda (NaHCO3)
  • 1309 Leblanc process is related to?

    Ans : Sodium carbonate (Na2CO3)
  • 1310 Precht process is related to?

    Ans : Potassium carbonate (K2CO3)
  • 1311 Mac Arthur Forrest process (Cyanide) is related to?

    Ans : Silver (Ag)
  • 1312 Parke’s process is related to?

    Ans : Silver (Ag)
  • 1313 Cupellation process is related to?

    Ans : Silver (Ag) (purification)
  • 1314 Pattison’s process is related to?

    Ans : Silver (Ag)
  • 1315 Baeyer’s process is related to?

    Ans : Aluminum (Al)
  • 1316 Serpeck’s process is related to?

    Ans : Aluminum (Al)
  • 1317 Hoope’s process is related to?

    Ans : Aluminum (Al) (purification)
  • 1318 Hall- Heroult process is related to?

    Ans : Aluminum (Al)
  • 1319 Goldschmidt process is related to?

    Ans : Thermite welding
  • 1320 Carter process is related to?

    Ans : Basic lead carbonate

"If you talk to God, you are praying; if God talks to you, you have schizophrenia"

- Thomas Szasz
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.