QUESTION CATEGORIES


Kerala (Pages :39)

  • 121 In which year Television broadcasting was started in Kerala?

    Ans : January 1982 in Thiruvananthapuram
  • 122 Which was the first Malayalam TV Channel in Private Sector?

    Ans : Asianet {Asianet malayalam satellite channel began in 1992}
  • 123 Surya TV started their operations in?

    Ans : 1998
  • 124 The name 'Anchal' was given to the early postal system of Kerala by?

    Ans : Col. Munro
  • 125 Which symbol is seen in the 'Anchal' stamps of Travancore?

    Ans : Conchshell
  • 126 Who introduced 'Anchal' postal system in Travancore?

    Ans : Marthandavarma in 1729
  • 127 Kerala post and telegraph department came into existence in?

    Ans : 1st July 1961
  • 128 Which ruler of Travancore started the first post office in 1852 in Alappuzha?

    Ans : Uthram Thirunal Marthanda Varma
  • 129 Early Postman of Travancore were known as?

    Ans : 'Anchal Pillai'
  • 130 In which year Pincode system was started in Kerala?

    Ans : August 15;1972
  • 131 First Speed Post Centre in Kerala was started at Ernakulam in?

    Ans : Nov-86
  • 132 Paper was used instead of Palmyra in Kerala Postal Service in?

    Ans : 1871
  • 133 Which Diwan of Travancore started Postal Savings Scheme 1947?

    Ans : Diwan Raghva Iyer
  • 134 The year in which Anchal Service was amalgamated with Telegraph department is?

    Ans : April 1951.
  • 135 The district with most number of post offices in Kerala is?

    Ans : Thrissur
  • 136 The district with least number of post offices in Kerala is?

    Ans : Wayanad
  • 137 The year in which Doordarshan started telecasting in Malayalam is?

    Ans : January I; 1985
  • 138 Anchal stamps of Travancore existed till?

    Ans : 1952
  • 139 The year in whichTelegraph system started in Travancore is?

    Ans : 1863
  • 140 Malayalam telegraph was started in?

    Ans : 1994
  • 141 The first Trunk automatic exchange in Kerala was commissioned in?

    Ans : 1975 in Thiruvananthapuram
  • 142 Cellone Mobile Service was started on?

    Ans : 23-Oct-02
  • 143 Which is the first film to be made in Malayalam?

    Ans : Vigathakumaran; released in 1930
  • 144 Which is the second Malayalam film?

    Ans : Marthanda Varma {based on a novel by C.V Raman Pillai was produced by R Sundar Raj in 1933}
  • 145 Which is the first talkie in malayalam?

    Ans : Balan released in 1938
  • 146 Who was the director of ‘Balan’; the first talkie in malayalam?

    Ans : S Nottani
  • 147 Who wrote the screen play and songs for ‘Balan’; the first talkie in malayalam?

    Ans : Muthukulam Raghavan Pillai
  • 148 Who is known as the father of Malayalam Cinema?

    Ans : JC Daniel
  • 149 Who was the producer and direction of the first silent movie Vigathakumaran?

    Ans : JC Daniel
  • 150 Where was the first major film studio Udaya was established?

    Ans : Alappuzha in 1948

"Success seems to be connected with action. Successful people keep movingThey make mistakes, but they don't quit."

- Conrad Hilton
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.