World (Pages :89)

  • 121 The period when man began to use iron is known as?

    Ans : Iron Age
  • 122 Majority of modem Human race' belonged to which race ?

    Ans : Mongloid race
  • 123 People lived in Ancient Egypt beionged to which race?

    Ans : Hemitic race
  • 124 Ancient Babilonians; Hebrews; Phoenesians; Arabs etc belonged to which race ?

    Ans : Semitic race
  • 125 Semitic; Hemitic and Indo-Europeans are the subgroups of which race ?

    Ans : Caucasoid race
  • 126 The early writing of the Egyptians were known as ?

    Ans : Hieroglyphics
  • 127 Which race is considered as the originators of the modem pattern of writing?

    Ans : Phoeniseans
  • 128 Sumerian civilisation flourished on the banks of which rivers?

    Ans : Euphrates and Tigris
  • 129 Sumerian civilisation later came to be known as ?

    Ans : Mesopotamian civilisation
  • 130 The word Mesopotamia means?

    Ans : Land between rivers
  • 131 The area where Mesopotamian civilisation existed belonged to is now in ?

    Ans : Iraq
  • 132 The northern part of Mesopotamia was famously known as ?

    Ans : Assiria
  • 133 The southern part of Mesopotamia was famously was known ?

    Ans : Babilonia
  • 134 The first dynasty in the world was established at ?

    Ans : Ur in Sumeriain 3000BC
  • 135 The Sumerian Empire declined towards BC2650 due to the attack of ?

    Ans : The Accadians
  • 136 The chief architect of the Acadian empire was?

    Ans : Sargon
  • 137 Dungi was the most important ruler of the?

    Ans : Sumerians
  • 138 The writing system of the Sumerians was known as?

    Ans : Cunieform
  • 139 Which civilization invented wheel and glassware?

    Ans : The Mesopotamians
  • 140 Which civilization is considered to be the world's first urban civilisation ?

    Ans : Mesopotamian civilization
  • 141 Which civilization was the first to use Phonetic writing ?

    Ans : Egyptians
  • 142 Which civilization discovered the system of Geometry ?

    Ans : Mesopotamians
  • 143 Which civilization discovered the use of Lunar Calendar based on the Moon ?

    Ans : The Sumerians
  • 144 The major God of The Sumerians was ?

    Ans : The Sky God' Anu'
  • 145 Who were the first to invent the system of Multiplication?

    Ans : Mesopotamians
  • 146 Who is known as the founder of Early Babilonian Empire?

    Ans : Hammurabi
  • 147 Who was the first in the world to introduce a Code of Conduct to the people?

    Ans : Hammurabi (to the Mesopotamians)
  • 148 Which civilization invented water clock and sundial to know the time ?

    Ans : Babilonian civilization
  • 149 Which civilization were credited for the invention of the system of dividing a circle into 360 degrees?

    Ans : Assirians
  • 150 Which civilisation is also known as the'melting pot of civilisation' ?

    Ans : Mesopotamian civilisation

"When you are inspired by some great purpose, some extraordinary project, all your thoughts break their bonds: Your mind transcends limitations, your consciousness expands in every direction, and you find yourself in a new, great, and wonderful world. Dormant forces, faculties and talents become alive, and you discover yourself to be a greater person by far than you ever dreamed yourself to be"

- Patanjali
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.