QUESTION CATEGORIES


CURRENT AFFAIRS 2018 (Pages :18)

  • 121 When is the World Day of Social Justice observed every year?

    Ans : 20th February
  • 122 What is the theme of World Environment Day 2018?

    Ans : Beat Plastic Pollution
  • 123 Which country will host the World Environment Day 2018?

    Ans : India
  • 124 What was the theme of the 2018 World Radio Day?

    Ans : Radio and Sports
  • 125 Which city hosted the World Sustainable Development Summit 2018?

    Ans : New Delhi
  • 126 Which nation is the latest to withdraw from the UN refugee programme?

    Ans : Tanzania
  • 127 The world's tallest hotel, Gevora has opened in which country?

    Ans : Dubai
  • 128 Which United States space agency recently launched the world's heaviest rocket 'Falcon Heavy'?

    Ans : SpaceX
  • 129 Who sworn-in as the Chairman of the Federal Reserve (United States) for a four-year term?

    Ans : Jerome H Powell
  • 130 Name India's latest communication satellite which was successfully launched by Indian Space Research Organisation (ISRO) using the Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV-F08) from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota in Andhra Pradesh?

    Ans : GSAT-6A
  • 131 Name the Bollywood director who has been appointed as the new Chairman of central panel of 65th National Film Awards?

    Ans : Shekhar Kapur
  • 132 Who took charge as the Director General Border Roads (DGBR)?

    Ans : Lt Gen Harpal Singh
  • 133 Name the debt-ridden airline in respect of which the Union Government has decided to divest 76 percent stake?

    Ans : Air India
  • 134 In the wake of increasing crimes against women State Government of which state has launched '181-Sakhi', a toll-free helpline number for women?

    Ans : Assam
  • 135 Which state launched India's first Insect Museum?

    Ans : Tamil Nadu
  • 136 Based on published data of how many indicators the NITI Aayog launched the baseline ranking for the Aspirational Districts across five developmental areas of Health and Nutrition, Education, Agriculture and Water Resources, Financial Inclusion and Skill Development, and Basic Infrastructure.

    Ans : 49 indicators
  • 137 The Department of Posts launched Cool EMS Service between India and which country?

    Ans : Japan
  • 138 Which ministry tied-up with Skill India to support Saubhagya Scheme?

    Ans : Ministry of Power
  • 139 Who has been appointed as the Chief Executive Officer of the Union Government's ambitious Ayushman Bharat National Health Protection Mission (ABNHPM)?

    Ans : Indu Bhushan
  • 140 Who was appointed as the Principal Scientific Advisor to Union Government

    Ans : Krishnaswamy Vijay Raghavan
  • 141 In which city Videsh Aaya Pradesh ke Dwaar initiative was launched by the External Publicity and Public Diplomacy Division of the Ministry of External Affairs?

    Ans : Hyderabad
  • 142 World's longest sandstone cave named Krem Puri with length of 24.5 km, almost three times that of Mt Everest was discovered in which state?

    Ans : Meghalaya
  • 143 With which public sector company ISRO has tied up with for the production of space-grade lithium-ion cells?

    Ans : Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)
  • 144 Which authority termed interference by Khap Panchayat in marriages as 'absolutely illegal'?

    Ans : Supreme Court
  • 145 The Union Government has declared 2018 as the National Year of ______.

    Ans : Millets
  • 146 Government of which state observed the martyrdom day of Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru as 'Youth Empowerment Day'?

    Ans : Punjab
  • 147 Kochon Prize is given annually for contribution to ending which disease?

    Ans : Tuberculosis
  • 148 Madhya Pradesh has won the Geographical Indication (GI) tag for a black-feathered chicken breed known for its flavourful meat and found mainly in the tribal district of Jhabua. What is the name of this breed?

    Ans : Kadaknath
  • 149 Name the former Karnataka High Court judge who has been appointed the new acting chairperson of National Green Tribunal?

    Ans : Justice Jawad Rahim
  • 150 Which Indian naval warship was decommissioned on March 23, 2018?

    Ans : INS Ganga

"To be prepared is half the victory."

- Miguel de Cervantes
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.